Hlavní obsah

V mase divočáka z Polska našli veterináři nebezpečného parazita svalovce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Veterináři našli v mase divočáka, které dovezl z Polska zvěřinový závod Bidvest, nebezpečného parazita svalovce. Letos je to druhý případ, první je z února, kdy veterináři objevili parazita u divočáka uloveného v Česku. Ve čtvrtek o tom informoval mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Pejchal.

Foto: archiv Pravo, Právo

Divočák

Článek

„Pozitivní kus byl součástí zásilky pěti kusů prasat divokých ze sousedního Polska. U zbývajících čtyř kusů nebyl cizopasník zjištěn. Tělo nakaženého prasete bude zlikvidováno,” řekl Pejchal.

Svalovec u domácích zvířat parazituje nejčastěji u prasat, psů, koček a koní. U divokých zvířat je hlavně u divokých prasat, drobných hlodavců nebo lišek. V tuzemském klimatu se problém týká hlavně divočáků, u domácích prasat se svalovec v českých chovech nevyskytuje.

Svalovec je parazit vyvolávající u lidí onemocnění zvané trichinelóza.

„Po pozření nedostatečně tepelně zpracovaného masa hrozí člověku nakažení, které může v krajním případě končit smrtí. K posledním úmrtím na trichinelózu došlo u nás v 50. letech 20. století,” dodal mluvčí.

Myslivci posílají prasečí ocásky k vyšetření

Z výše uvedených důvodů jsou v Česku povinně na přítomnost cizopasníka vyšetřována všechna ulovená divoká prasata i porážená prasata domácí. V loňském roce bylo vyšetřeno 185 000 divokých prasat. Z toho pozitivním nálezem skončila vyšetření dvou vzorků na Frýdecko-Místecku.

Od začátku letošního roku se rozšířila povinnost uživatelů honitby související s vyšetřováním ulovených divokých prasat na přítomnost tohoto cizopasníka. Společně se vzorky svaloviny, které se povinně zasílaly k vyšetření v minulosti, se musí od 1. ledna k vyšetření zasílat také „pírko“ neboli ocásek uloveného kusu. Vyšetření hradí veterinární správa.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám