Hlavní obsah

Do tendru na prodej Invalidovny se nikdo nepřihlásil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Do tendru na prodej pražské Invalidovny nepřišla žádná nabídka. Na Twitteru to v pondělí oznámil Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM), který prodej památkově chráněného objektu vyhlásil. Objekt se prodával minimálně za 637,7 miliónu korun.

Foto: ÚZSVM

Barokní objekt Invalidovna v pražském Karlíně

Článek

Situaci úřad vyhodnocuje a vyčká, zda Národní památkový ústav (NPÚ) projeví o budovu oficiální zájem. NPÚ v pátek uvedl, že je připraven objekt převzít. Tendr by tak mohl být zrušen.

Všechny státní instituce včetně památkářů si podle ÚZSVM mohly budovu zdarma za poslední rok převzít již třikrát, žádná ale prý neprojevila zájem. Památkový ústav ale v pátek uvedl, že nabídku nedostal letos ani loni. To ÚZSVM popřel.

Karlínská Invalidovna byla od svého založení v rukou státu, byla postavena v letech 1731 až 1737 podle plánů slavného architekta Kiliána Ignáce Dientzenhofera. Patří k významným barokním stavbám, je prohlášena za kulturní památku a v současné době je na indikativním seznamu objektů, které by stát chtěl prohlásit za národní kulturní památky. Pokud mají tento statut, požívají nejvyšší možné památkové ochrany a jakkoli s nimi nakládat lze jen pod přísným dohledem památkářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám