Hlavní obsah

Brexit hrozí miliardovou bitvou o penze

Právo, mcm, rm

Penze vyplácené britským úředníkům zaměstnaným v institucích Evropské unie se mohou stát velmi trpkým jablkem sváru mezi Unií a Británií, která z ní odchází. Nejde totiž o maličkost: ve hře jsou miliardy eur.

Foto: Profimedia.cz

Britská vlajka v Bruselu

Článek

Penzijní závazky Unie vůči jejím současným i bývalým zaměstnancům činí podle listu The Financial Times 60 miliard eur, tedy asi 1,6 biliónu korun. Eurokraté je samozřejmě nedostanou naráz. Je to ale celková suma, která by měla krýt jejich důchody až do konce života.

Kdo ponese zodpovědnost?

Ročně se jim na penzích vyplatí 1,4 miliardy eur. Na tyto důchody průběžně přispívají a budou přispívat členské státy EU. Zádrhel tkví v tom, že Británie jím podle všeho už zanedlouho nebude. Podle zákona zaručují členské státy příspěvek na unijní penze. Brusel je přesvědčen, že tato garance se vztahuje i pro stát, který Unii opustil.

Totéž si myslí i Felix Geradon, zástupce generálního tajemníka největších unijních odborů – Union Syndicale Bruxelles: „Británie má pravdu, když poukazuje na to, že platba penzí je zodpovědností evropského rozpočtu. Ale evropský rozpočet je společnou zodpovědností členských států.“

Jeho centrála volá po řešení ve stylu předválečné Společnosti národů. Když po vzniku OSN oficiálně zanikla, platily penze jejím zaměstnancům bývalé členské státy. To by pak ale znamenalo, že Británie by příslušnou část penzí pro eurokraty hradila i po svém odchodu.

Jak podotkl britský The Daily Telegraph, s nemocenským pojištěním by to mohlo přijít až na šest miliard eur.

„Mohlo by to být hrozivé a odporné“

Britská euroskeptická média se už teď bouří proti myšlence, že by Londýn měl ještě dlouhá léta posílat peníze na eurokraty, jejichž platy a výhody považují běžní občané obecně za přehnané.

Neochotu Londýna hradit penze posílí asi i údaj, který připomněl web breitbart.com. Podle něj má asi deset tisíc zaměstnanců Unie vyšší plat než britský premiér.

Někteří vysocí činitelé Unie očekávají, že konečný kompromis by spočíval v tom, že Británie by poskytla několik miliard eur, z nichž by se pro Brity vytvořil speciální penzijní fond. Jiní se ale obávají, že to tak hladce nepůjde.

„Mohlo by to být hrozivé, odporné,“ řekl jeden ze skeptiků. Pokud by se naplnila jeho slova a řešení se nepodařilo najít, budou ohroženy slíbené důchody pro tři tisíce Britů, kteří od vstupu země do EU až dodneška pracovali či pracují pro Unii.

Za rok průměrně 78 500 eur

V prvé řadě by to pocítilo těch 1730 ostrovanů, kteří jsou po letech práce v Bruselu už na penzi – osm procent z 22 tisíc bývalých zaměstnanců EU.

Průměrný roční plat v EU činí asi 78 500 eur. Pokud si zaměstnanci vyžádají i příplatky za to, že žijí a pracují mimo svou vlast, může jejich příjem dosáhnout až 91 064 eur.

Tyto příplatky si nárokuje asi 70 procent zaměstnanců Unie. Unijní personál odvádí na své penze 9 procent z platu. Zaměstnanci Evropské unie pak mají právo na penze ve výši 70 procent svého konečného základního platu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám