Hlavní obsah

Majetek Čechů se za 20 let ztrojnásobil

Novinky, Tomáš Volf

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Majetek českých domácností loni dosáhl hodnoty 11,4 biliónu korun, na jednoho Čecha tak v průměru připadá přes milión korun. Během dvaceti let se hodnota majetku Čechů v běžných cenách téměř ztrojnásobila - v roce 1995 činila 3,9 biliónu. Uvádí to analýza České bankovní asociace (ČBA), která vychází z dat Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Foto: David Ryneš, Novinky

Celkové jmění domácností

Článek

Nový majetek byl jen z menší části pořizován na dluh. Finanční závazky sice stouply za dvacet let více než šestinásobně, ale jen o 1,3 biliónu korun, zatímco hodnota majetku stoupla o 7,6 biliónu korun. Z drtivé části tedy růst majetku nevede přes zadlužení, uvedla ČBA.

Hodnota majetku jednoho občana dosáhla  vloni miliónu korun (přesně 1,083 tisíc Kč), zatímco před 20 lety to bylo pouze 374 tisíc korun.

Domácnosti drží majetek ve třech hlavních formách – nemovitostech určených k bydlení, bankovních vkladech a přírodních zdrojích (např. půda).

Majetek v podobě nemovitostí na bydlení dosáhl hodnoty 4,2 biliónu, což je 2,7krát více než před dvaceti lety. Vklady a peněžní hotovost vzrostly za dvě dekády na sedminásobek na 2,6 biliónu. Třetí nejvýznamnější položku představují přírodní zdroje, v nichž mají domácnosti majetek v hodnotě 1,3 biliónu.

Hodnota majetku, jak ji uvádí ČBA, je v běžných cenách. Cenový vývoj se zde  odehrál, ale na základě dostupných statistik není možné přesně určit jaký.

Podle dat ČSÚ spotřebitelské ceny mezi lety 1995 až 2015 stouply téměř na dvojnásobek (o 91,6 procenta). To platí například při srovnání cen chleba a piva, na druhou stranu ceny auta nebo automatické pračky zůstaly podobné či klesly - přitom technologie výrazně pokročila.  V datech o inflaci ale chybí například údaje o cenách bytů či pozemků.

Srovnání cen vybraných výrobků a služeb
19952015
chleba 1kg11,3021,90
Pivo 10° světlé lahvové6,2010,50
černé uhlí 100 kg171594
pobyt na horách2 7455 472
Škoda Fabia223 178229 900*
automatická pračka13 33410 101
Zdroj: ČSÚ, *posl. údaj 2013

„V celkové struktuře majetku dominují nemovitosti určené k bydlení, jejichž oblibu podporuje několik faktorů. Jasné je historické nastavení populace tíhnoucí k vlastní střeše nad hlavou. To bylo zřejmě ještě zesíleno často problémovými vztahy mezi nájemci a vlastníky po privatizaci bytového fondu, táhnoucími se i s oddalováním plné liberalizace nájemného,” řekla hlavní ekonomka ČBA Eva Zamrazilová.

Pětina majetku leží na účtech

V hotovosti a na vkladech drží domácnosti pětinu svého celkového majetku.

„I přes téměř nulové zhodnocení drží v hotovosti a na vkladech více než 2,5 biliónu korun. Domácnosti u financí jasně preferují nízké riziko a rychlou dostupnost svých našetřených peněz,“ dodala Zamrazilová.

Z dalších finančních produktů následují akcie s desetiprocentním podílem, podílové listy a nároky z penzijního pojištění (oboje kolem tří procent) a životního pojištění (2,4 procenta). Stroje, jimž dominují automobily, mají pouze dvouprocentní podíl.

Anketa

Považujete se za bohaté?
Ano
17,3 %
Ne
82,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1776 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám