Hlavní obsah

Babiš souhlasí s půjčkou OKD ve výši 700 miliónů

• Aktualizováno
Novinky, zpe, plk

Šéf státní kasy Andrej Babiš (ANO) chce půjčit OKD 700 miliónů. Novinkám to řekl po jednání s vedením černouhelné společnosti. Vláda by měla o půjčce rozhodnout 27. července.

Foto: Pavel Karban, Právo

Ministr financí Andrej Babiš po jednání s vedením OKD v Karviné

Článek

„Návrh smlouvy o půjčce ve výši 700 miliónů by mohl být hotový do pátku. Potom to musíme projednat s panem ministrem průmyslu (Janem) Mládkem, abychom to mohli dát 27. července na vládu,“ sdělil Novinkám Babiš.

Podmínkou půjčky prý bude, aby měl stát dominantní roli. „Budu chtít, abychom si dali někoho do managementu,“ zdůraznil ministr financí. Po vedení OKD prý bude požadovat plno věcí z hlediska byznys plánu.

Podotkl, že jedinou možností, aby bylo OKD udrženo v chodu, je restrukturalizace.

Výkonný ředitel OKD Antonín Klimša potvrdil, že firma by si chtěla půjčit od státu miliardu, což je o 300 miliónů víc, než je ochoten v tuto chvíli dát ministr financí. Proč chce OKD až miliardu, Klimša zdůvodnil.

Foto: Pavel Karban, Právo

Výkonný ředitel OKD Antonín Klimša

„Na čerpání a dorovnání očekávaných výpadků pracovního kapitálu potřebujeme asi 400 miliónů, dalších 285 miliónů chceme na odkládané investice a součástí požadavku je i určitá rezerva na neplánované, mimořádné události, které bohužel v hornictví nejsou ničím mimořádným. Dohromady jsme tudíž žádali asi miliardu korun,“ vypočetl Klimša.

Současnou hospodářskou situaci v OKD nechtěl příliš rozebírat. Pouze uvedl, že valná většina z ohlášených 300 lidí, které měla firma propustit v letních měsících, už dostala výpověď, a že firma není od vyhlášení úpadku v černých číslech.

„Děláme, co můžeme, ale do těch černých čísel se v tom současném nastavení takhle rychle nedostaneme,“ dodal.

OKD peníze nevrátí, zní z ODS

Babišovo rozhodnutí kritizuje opoziční ODS. „Půjčovat bude ze státního rozpočtu, tedy z peněz daňových poplatníků. My všichni tak finančně přispějeme firmě, která se vlastní vinou dostala do problémů. Vláda sice tuto finanční injekci nazývá půjčkou, už teď je ale skoro jasné, že se jedná spíše o dar,” komentovala první místopředsedkyně občanských demokratů Alexandra Udženija.

OKD podle ní nebude nikdy schopna státu peníze vrátit. Myslí si, že stát by měl spíše řešit důsledky krachu firmy, třeba formou rekvalifikačních kurzů pro horníky nebo snahou přivést do regionu investory. „Je ale naprosto šílené půjčovat společnosti OKD peníze a dívat se, jak další miliarda mizí v jednom velkém černém tunelu,” konstatovala Udženija.

„Bylo by víc fér, kdyby vláda řekla: vyhodíme vašich 700 miliónů,” napsal na Twitteru exministr financí a šéf TOP 09 Miroslav Kalousek.

Související témata:

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD)

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO)

Reklama

Výběr článků

Načítám