Hlavní obsah

Po otevření hranice šlo do Kolumbie nakoupit 123 000 Venezuelanů

– Caracas

Víc než 120 000 Venezuelanů o víkendu využilo krátkodobého otevření hranice s Kolumbií a vydalo se do sousední země nakoupit si nedostatkové potraviny a léky. Informovala o tom v pondělí agentura AP. Venezuela se potýká s hlubokou hospodářskou krizí, která vyvolává rozsáhlé protesty.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Davy Venezuelanů vyrazily o víkendu na nákup potravin do Kolumbie Video: Reuters

 
Článek

Venezuelané zaplavili obchody v kolumbijském pohraničním městě Cúcuta a nakupovali základní potraviny jako rýži, olej, mouku a cukr, které jsou ve Venezuele kvůli nedostatku velmi drahé a často se na ně stojí dlouhé hodiny fronty.

V neděli v 18:00 místního času se fronta Venezuelanů, kteří čekali na možnost překročit hranici, táhla přes celé venezuelské pohraniční město San Antonio del Táchira, napsala agentura AP.

Někteří k hranici dorazili speciálně vypravenými autobusy z měst nacházejících se i deset hodin jízdy od hranice. Hranici střežilo množství venezuelských vojáků, davy ale čekaly klidně, zaměřené na vyhlídku zaplněných regálů supermarketů a mimořádnou příležitost obstarat si i požitky jako pivo či lak na nehty, než se o nedělní půlnoci opět hranice uzavře.

Na místě se objevili aktivisté, kteří rozdávali protivládní letáky, aby dále rozdmýchali protesty z posledních týdnů, a někteří čekající skandovali protivládní slogany, nikdo z Venezuelanů však neměl chuť pouštět se do konfrontací, uvedla agentura AP.

Kolumbie poslala zásoby

Prezident Nicolás Maduro nechal loni hranici s Kolumbií kvůli pašeráctví uzavřít, v tomto měsíci ale venezuelská vláda již podruhé hraniční přechod na několik hodin otevřela.

Kolumbijské úřady odhadly, že v sobotu překročilo hranici 35 000 Venezuelanů a dalších 88 000 jich na kolumbijské území vstoupilo v neděli. Kolumbijské úřady poslaly do Cúcuty z tohoto důvodu mimořádné zásoby potravin z jiných měst.

Venezuelská ekonomika stojí na vývozu ropy, jejíž nízké ceny vládu připravily o velkou část příjmů. Opozice nedostatek připisuje špatné politice vlády, která situaci vysvětluje jako protivládní spiknutí, v němž se spojila opozice se Západem. Nedostatkem základních potravin a léků trpí 80 procent obyvatel Venezuely.

Reklama

Výběr článků

Načítám