Hlavní obsah

Babiš: Špatné italské banky mohou být nebezpečnější než brexit

Špatná kondice některých italských bank může být pro Evropu a eurozónu větším nebezpečím než případné dopady takzvaného brexitu, tedy rozhodnutí Velké Británie vystoupit z EU. V Bruselu to v úterý po jednání ministrů financí zemí osmadvacítky řekl český vicepremiér Andrej Babiš (ANO).

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr financí a předseda ANO Andrej Babiš

Článek

Babiše podle jeho slov překvapilo oznámení budoucí britské premiérky Theresy Mayové, že její země je skutečně a nezvratně na odchodu z Evropské unie. "Asi k tomu mají samozřejmě své důvody. Brexit je strašně moc spekulací. Ale v rámci brexitu jsme zjistili, jak křehké jsou například italské banky, jak reagovaly burzy," řekl ministr financí.

Očekává, že italská vláda nakonec bude muset svému bankovnímu sektoru pomoci. "V minulosti italští politici doporučovali občanům, aby si kupovali dluhopisy italských bank. Vícero lidí tam má nainvestováno a ta jejich finanční situace není dobrá," připomněl.

Od začátku roku platí v EU pravidla, při kterých musejí být před záchranou z veřejných peněz postiženi také věřitelé bank, aby to nebyli v první řadě daňoví poplatníci, kdo na věc doplatí.

Italské banky se už dlouho potýkají s vysokým objemem nesplácených úvěrů a nejistotou na finančních trzích po rozhodnutí Británie vystoupit z unie byly silně zasaženy. Italská vláda jim chce pomoci a hledá cestu, která by věřitele nebolela.

Dijsselbloem: Krize není akutní

Státní pomoc pro banky je ale podle pravidel EU možná jen ve výjimečných případech, kdy hrozí vážné strukturální riziko finančnímu systému.

Šéf euroskupiny (ministrů financí členských zemí eurozóny) Jeroen Dijsselbloem přitom v pondělí podle agentury Reuters řekl, že italská bankovní krize „není akutní”. „Jsou tam problémy se špatnými úvěry, to ale není nic nového,“ řekl. Dopady restrukturalizace by měly podle něj dopadnout na soukromé investory. „Investoři v dobrých letech vybírali zisky, v těžkých časech musí nést náklady,“ prohlásil.

Hlavní ekonom Deutsche Bank tento týden prohlásil, že EU potřebuje fond na záchranu bank ve výši kolem 150 miliard eur (čtyři bilióny korun). [celá zpráva]

Šéf další velké evropské banky Société Générale Lorenzo Bini Smaghi předtím uvedl, že bankovní krize se z Itálie může rozšířit na celou Evropu. [celá zpráva]

„Vždy byli a budou bankéři, kteří říkají, že potřebují víc veřejných peněz na rekapitalizaci bank. To bych velmi rozhodně odmítal,“ řekl. „Problémy bank si musí vyřešit samotné banky,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám