Hlavní obsah

Evropa je nemocná, banky potřebují bilióny, varuje ekonom Deutsche Bank

Novinky, Tomáš Volf

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropská unie by měla urychleně vytvořit fond na záchranu bank ve výši nejméně 150 miliard eur (čtyři bilióny korun), prohlásil hlavní ekonom Deutsche Bank David Folkerts-Landau. Akcie bank letos výrazně klesají, poslední ránu jim zasadil brexit a s ním související nejistota ohledně budoucích vztahů EU a Velké Británie.

Foto: Giampiero Sposito, Reuters

Logo nejstarší banky světa a třetí největší banky v Itálii Monte dei Paschi di Siena. Podle zátěžových testů je na tom nejhůř z bank eurozóny, špatné úvěry ale trápí i řadu dalších bank v EU.

Článek

„Evropa je vážně nemocná a musí svoje problémy rychle řešit, nebo může přijít neštěstí. Nejsem žádný prorok soudného dne, ale realista,“ řekl Folkerts-Landau v rozhovoru pro německý týdeník Welt am Sonntag.

Podle něj se EU bez většího záchranného programu na podporu bank neobejde. Nepředpokládá ale, že by situace mohla zajít tak daleko jako při finanční krizi v roce 2008.

Pozornost se nyní upírá hlavně na Itálii, jejíž banky nahromadily asi 360 miliard eur (9,7 biliónu korun) špatných úvěrů. Akcie nejstarší banky světa a třetí největší italské banky Monte dei Paschi di Siena, která má problémy dlouhodobě, letos ztratily přes 70 procent hodnoty.

Nepadají ale jen akcie italských bank - akcie německé Deutsche Bank za rok klesly téměř o 50 procent, Credit Suisse o 63 procent. Akciový index 500 evropských bank sledovaných agenturou Bloomberg je nejníže za sedm let.

Foto: db.com

Hlavní ekonom Deutsche Bank David Folkerts-Landau

Podle německého ekonoma je pokles akcií jen symptomem mnohem větších problémů, které Evropa má a které na banky dopadají –  vysoké státní zadlužení, pomalý růst a nebezpečná deflace (pokles cen).

Vysoké dluhy a pomalý růst

Že by se bankovní krize z Itálie mohla rozšířit na celou Evropu varoval už minulý týden šéf Société Générale Lorenzo Bini Smaghi.

Brusel by podle Folkerts-Landaua měl následovat příkladu Washingtonu, který dal na pomoc americkým bankám 475 miliard dolarů (11,6 biliónu korun).

„V Evropě nemusí být záchranný balík tak velký. Program ve výši 150 miliard eur by měl na rekapitalizaci evropských bank stačit,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám