Hlavní obsah

Pokles stavebnictví zpomalil, vzniká více bytů

• Aktualizováno

Stavebnictví v květnu zpomalilo meziroční pokles na 4,3 procenta po dubnovém propadu o 13,7 procenta. Vyplývá to z údajů, které v pátek zveřejnil Český statistický úřad. Klesla produkce pozemních i inženýrských staveb, bylo ale zahájeno a dokončeno více bytů a stavební úřady vydaly více stavebních povolení.

Foto: David Ryneš, Novinky

Stavební výroba

Článek

Po očištění od vlivu počtu pracovních dnů klesla stavební produkce o 8,4 procenta. Letošní květen měl ve srovnání s loňským o tři pracovní dny více.

Produkce v pozemním stavitelství meziročně klesla o 1,8 procenta a výroba v inženýrském stavitelství se snížila o 9,1 procenta.

Počet zahájených bytů se meziročně zvýšil o 44,6 procenta na 2632. „V bytových domech byl zaznamenán růst počtu zahájených bytů o téměř dvojnásobek především v důsledku nízké srovnávací základny z roku 2015," uvedl ČSÚ.

Počet dokončených bytů meziročně vzrostl o 61,4 procenta na 2500, podle statistiků je za růstem mimo jiné také nízká srovnávací základna.

Dopravní stavby přibrzdil problém s posudky

Počet vydaných stavebních povolení se meziročně zvýšil o 9,7 procenta, stavební úřady jich vydaly 7907. Orientační hodnota těchto staveb dosáhla 30,8 miliardy korun a ve srovnání s loňským květnem vzrostla o 41,2 procenta.

Podle ekonoma Komerční banky Marka Dřímala jde pokles stavebnictví především na vrub výpadku veřejných investic do infrastrukturních staveb kvůli přechodu na nové programové období EU fondů a problémům s posudky EIA (dopadů na životní prostředí).

„Situace v sektoru by se v následujících měsících mohla postupně zlepšovat. Na přelomu roku by mohly začít některé stavby, na které vláda vyjednala výjimku u Evropské komise. Rozjet by se mohlo i pozemní stavitelství, tedy byty a kanceláře, díky územnímu plánu v Praze,” řekl Dřímal.

Reklama

Výběr článků

Načítám