Hlavní obsah

OKD potřebuje na udržení těžby půjčit až miliardu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Těžební společnost OKD, která je od května v úpadku, bude podle vedení firmy letos potřebovat externí úvěr 700 miliónů až miliardu korun, jinak existuje vysoké riziko, že by musela zastavit provoz. Při procesu reorganizace, který firma preferuje před konkurzem, by se podnik neobešel bez pomoci státu, řekl ve čtvrtek mluvčí OKD Ivo Čelechovský.

Foto: Pavel Karban, Právo

Důl Darkov. Ilustrační foto.

Článek

Že by měl stát OKD půjčit až miliardu, aby měla firma na platby dodavatelům a výplaty horníkům, už dříve prohlásil ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD). [celá zpráva]

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) mluvil o částce kolem 400 miliónů s tím, že musí prozkoumat podmínky, za jakých by stát mohl firmě půjčit a zda vůbec.

OKD se dostalo do existenčních potíží kvůli klesajícím cenám uhlí a předluženosti. Insolvenční návrh na sebe podala sama firma počátkem května. V něm uvedla, že nejméně 650 věřitelům dluží přes 17 miliard korun, své závazky není schopna splácet a její majetek nedosahuje ani sedmi miliard korun. Své pohledávky u soudu dosud přihlásilo víc než 300 věřitelů.

V dolech OKD se dál těží uhlí. Firma má nyní zhruba 9800 vlastních zaměstnanců a pracuje v ní asi 2500 dodavatelských a 200 agenturních pracovníků. Majitelem OKD je společnost New World Resources (NWR), kterou vlastní skupina Ad Hoc Group (AHG).

Reklama

Související články

Sněmovna řešila spornou privatizaci OKD

Vláda měla ve čtvrtek Sněmovnu informovat o „postupu ve věci nevýhodné privatizace OKD“. Mimořádný bod vyvolali poslanci z hnutí Úsvit a komunisté. Cílem je...

Výběr článků

Načítám