Hlavní obsah

Přebytek českého zahraničního obchodu stoupl na 18,2 miliardy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Přebytek zahraničního obchodu v květnu meziročně vzrostl o 7,7 miliardy korun na 18,2 miliardy korun. I tak jde o nejnižší letošní přebytek, v předchozích měsících vždy převyšoval 20 miliard korun. Příznivý vliv měl na květnový výsledek hlavně obchod se stroji a dopravními prostředky.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Exportu pomáhá poptávka po automobilech v EU

Článek

Vývoz byl v květnu meziročně vyšší o 6,8 procenta, dovoz o 4,1 procenta, vyplývá z předběžných údajů, které ve čtvrtek zveřejnil na svém webu Český statistický úřad (ČSÚ).

Podle analytika Komerční banky Viktora Zeisela je přebytek nečekaně vysoký a jde o nejvyšší květnový přebytek v historii. V nadcházejících měsících by se podle něj měl projevit vliv výsledků britského referenda.

„V první řadě se jedná pouze o dopad volatility (nestability) na finančních trzích. Ta by mohla mírně rozkolísat důvěru investorů i spotřebitelů a tím mírně snížit zahraniční poptávku. Dlouhodobější vliv odchodu Velké Británie z EU se bude projevovat až v nadcházejících letech,” řekl ekonom.

Daří se vývozu aut

Exportéři v květnu vyvezli zboží za 282,9 miliardy korun, což je druhý nejnižší údaj za letošní rok. Nejvíce zboží letos obchodníci vyvezli v březnu, kdy vývoz představoval 297 miliard korun. Květnový dovoz byl letos naopak druhý nejsilnější a činil 264,7 miliardy korun.

Přebytek obchodu se stroji a dopravními prostředky v květnu meziročně stoupl o 4,4 miliardy korun. „Stále se daří vývozcům dopravních prostředků, kteří i v květnu těžili z vysoké poptávky po automobilech v zemích eurozóny,” dodal Zeisel.

Na výsledek zahraničního obchodu příznivě zapůsobilo i snížení schodku bilance obchodu s minerálními palivy o 3,6 miliardy korun. Nepříznivý vliv mělo prohloubení schodku bilance s chemickými výrobky o 1,6 miliardy korun.

Přebytek obchodu se státy Evropské unie meziročně vzrostl o osm miliard korun na 52,2 miliardy korun.

Českému obchodu se zahraničím se letos zatím daří. Celkový přebytek za pět měsíců roku dosáhl 108,9 miliardy korun, což bylo o 30,2 miliardy korun více než ve stejném období loňského roku. Export stoupl za leden až květen o 2,5 procenta, zatímco import o tři desetiny procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám