Hlavní obsah

Strojírnu Žďas mohou koupit Číňané, akvizice má zelenou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) schválil prodej strojírny Žďas čínské CEFC Group. Transakci povolil ve zjednodušeném řízení. V úterý to řekl předseda ÚOHS Petr Rafaj. Jde zatím o jednu z největších čínských akvizicí v Česku. Žďas dosud patřil do slovenské skupiny firem Železiarne Podbrezová Group.

Foto: zdas.cz

Výroba v závodě Žďas

Článek

Čínská investiční skupina CEFC Europe do března v ČR investovala dvacet miliard korun, na další akvizice měla připravených dalších zhruba 20 miliard.

Bude nově kontrolovat výlučně nejen Žďas, ale i jeho dceřiné společnosti TS Plzeň a pobočku v Německu.

Strojírenský a metalurgický podnik Žďas ve Žďáru nad Sázavou utržil předloni za vlastní výrobky, služby a zboží 2,98 miliardy korun. V porovnání s předcházejícím rokem to byla částka nižší zhruba o 0,9 procent.

Žďas se zaměřuje na výrobu tvářecích strojů, kovacích lisů, zařízení na zpracování šrotu a válcovaných výrobků, vyrábí odlitky, výkovky, ingoty a nástroje především pro automobilový průmysl.

Slavie i pivovar Lobkowicz

Čínský investor CEFC letos například zvýšil podíl v letecké společnosti Travel Service na 49,92 procenta, od konce loňského září měl ve firmě desetinu.

Firma v uplynulých měsících získala například 60 procent ve fotbalové Slavii, majoritu ve firmě na výrobu nápojů Lobkowicz Group, investovala i v mediálních skupinách Médea Group a Empresa Media či do realit.

Související téma:

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Má také získat padesátiprocentní podíl ve finanční skupině J Finance Group, kupuje i devadesátiprocentní podíl v internetovém prodejci zájezdů Invia.cz.

Reklama

Související články

Travel Service zvýšil zisk na 239,7 miliónu

Letecký dopravce Travel Service zvýšil v loňském roce zisk na 239,7 miliónu korun při tržbách 17,5 miliardy korun. Ve srovnání s rokem 2014 jde o růst zisku...

Výběr článků

Načítám