Hlavní obsah

Libra padá, akcie oslabují. Zvládneme to, ujišťuje britský ministr financí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odchod Spojeného království z EU nepochybně dopadne na hospodářství země, ekonomika Británie je ale dostatečně silná, aby tuto výzvu zvládla, prohlásil v pondělí britský ministr financí George Osborne, který poprvé od čtvrtečního referenda veřejně vystoupil. Libra v pondělí dál oslabuje, v červených číslech jsou i burzovní indexy.

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj kurzu libry k dolaru

Článek

"Naše hospodářství je tak silné, jak jen může být, aby dokázalo čelit tomu, před čím naše země nyní stojí," řekl Osborne, který opakovaně ujistil o tom, že vláda je pevně rozhodnutá ekonomiku ochránit a udržet fiskální stabilitu.

"Připravili jsme se na nepředvídatelné," uvedl s tím, že vláda má nachystány nouzové plány, pokud by to vývoj vyžadoval. Připomněl, že centrální banka je připravena vynaložit na podporu finančních trhů více než 250 miliard liber (8,4 biliónu korun). [celá zpráva]

Rovněž řekl, že je od pátku minulého týdne, kdy byl oznámen výsledek referenda, ve kterém se 52 procent Britů rozhodlo pro vystoupení z EU, v úzkém kontaktu s guvernérem britské centrální banky Markem Carneyem.

Foto: Pool, Reuters

Britský ministr financí George Osborne odchází z pondělní tiskové konference v Londýně

Dodal, že je ve spojení i s guvernéry dalších centrálních bank, představiteli Mezinárodního měnového fondu a evropskými ministry financí.

Času je dost, tvrdí

Premiér David Cameron nyní podle Osbornea poskytl Británii dostatek času k tomu, aby se rozhodla, jaké vztahy chce s Evropskou unií po odchodu z bloku mít.

Aktivaci článku 50 unijní smlouvy, která vystoupení z EU umožňuje, je proto podle ministra financí možné očekávat až poté, co bude mít Londýn jasnou představu o budoucích vztazích s EU.

Cameron, který chce skončit v křesle ministerského předsedy do října, po referendu prohlásil, že o vystoupení z Unie by měl požádat až nový premiér. O Osborneovi, který spolu s Cameronem vedl kampaň za zachování britského členství, se od pátku spekuluje jako o další možné politické oběti brexitu.

"Svou roli oznámím v příštích dnech," odpověděl na dotaz ke své další budoucnosti v Konzervativní straně a k možnosti, zda se nebude ucházet o křeslo stranického šéfa.

Libra dál padá

Britská libra v pondělí ráno klesá k dolaru o více než dvě procenta a obchoduje se za zhruba 1,34 USD. V pátek se propadla dočasně až k 31letému minimu 1,3228 USD. Před pátečním zveřejněním výsledků referenda byl kurz 1,48 dolaru za libru.

Euro vůči dolaru oslabuje o necelé jedno procento, protože investoři se obávají, že brexit by mohl vyvolat protievropské nálady v EU.

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj kurzu dolaru k euru

Libra se v pondělí ráno prodává za 32,90 Kč, v pátek byla až za 32,60. Před oznámením výsledků referenda o brexitu stála libra 35,60 koruny.

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj kurzu koruny k libře

Širší index asijsko-pacifických akcií vyjma Japonska MSCI klesá o 0,6 procenta. Pod tlak se dostaly hlavně společnosti napojené na Británii. Japonský index Nikkei však částečně oživil ze svých pátečních ztrát a roste o 1,9 procenta.

Burzy v Evropě zahájily obchodování v červených číslech, po deváté hodině ale německá burza roste o nepatrných 0,07 procenta.

Mezi nejčastější otázky, které odchod Británie z EU, tzv. brexit vyvolává, je, jak hodně zpomalí ekonomiky Británie a Evropy, jak vyjednají EU a Británie své nové vztahy a jak se evropští vůdci budou snažit podpořit hroutící se EU.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám