Hlavní obsah

Banky už nebudou poskytovat hypotéky na 100 procent ceny nemovitostí

Pravidla pro poskytování hypotečních úvěrů budou od října přísnější. Banky již nebudou moci poskytovat hypotéky na 100 procent hodnoty nemovitosti, ale maximálně na 95 procent ceny nemovitosti. Od dubna příštího roku se hranice sníží na 90 procent. V úterý to uvedla Česká národní banka (ČNB).

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

„Kombinace mimořádně nízkých úrokových sazeb a snadné dostupnosti úvěrů na bydlení vytváří podmínky pro růst cen rezidenčních nemovitostí nad úrovně odpovídající vývoji fundamentálních faktorů," uvedla ČNB.

Centrální banka sice vývoj na trhu nemovitostí a úvěrů na bydlení nehodnotí jako akutní přehřívání trhu, úvěrové standardy ovšem považuje za značně uvolněné a u některých institucí vidí vyšší rizika.

ČNB proto informovala, že bude usilovat v souladu s doporučeními EU o zákonné zakotvení pravomocí, aby mohla stanovovat rizikové parametry úvěrů na bydlení.

Banky loni poskytly lidem rekordních téměř 102 000 hypoték za celkem 184,3 miliardy korun. V dubnu se průměrná úroková sazba hypoték dále propadla na dosavadní rekordní minimum 1,94 procenta.

Anketa

Máte hypotéku?
ano
43,2 %
ne, ale v budoucnu si zřejmě vezmu
22 %
ne, ani to neplánuju
34,8 %
Celkem hlasovalo 2354 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám