Hlavní obsah

Výplaty v OKD za červen jsou napjaté, musí pomoci stát, tvrdí Mládek

Novinky, tov

Těžařská firma OKD v insolvenci zřejmě nebude mít na výplaty horníkům za měsíc červen. V debatě televize Prima to řekl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD). Na hladký útlum je podle něj třeba pomoci půjčkou od státní firmy ve výši až miliardy korun. Místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija odmítá, aby stát půjčoval soukromé firmě, protože peníze téměř jistě už neuvidí.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD)

Článek

„Je to napjaté, bez nějakých externích peněz na ty výplaty zřejmě nebude,“ řekl Mládek na dotaz, jak vidí šanci na vyplacení mezd horníků za měsíc červen. Mzdy za květen horníci podle vedení OKD dostávají v plné výši v těchto dnech.

Podle ministra OKD potřebuje bezprostředně 400 miliónů, aby mohla zaplatit dodavatelům, kteří nyní požadují platby předem. Další stovky miliónů jsou nutné na udržení provozu do konce roku. Peníze by stát vydával postupně a kontroloval, zda jdou na mzdy a pojištění za zaměstnance.

Až miliardový úvěr by podle Mládkova plánu měla poskytnout OKD státní firma Prisko, takže by nešly přímo z rozpočtu. O zvážení půjčky ve výši kolem 400 miliónů mluvil i ministr financí Andrej Babiš (ANO), ministři se ale zatím ani na této sumě nedohodli. [celá zpráva]

Hrozí chaos, tvrdí ministr

To není miliarda na záchranu OKD, ale šance, že nebude chaos, že útlum proběhne nějakým organizovaným způsobem, aby propouštění lidé mohli hladce přejít na jiná pracovní místa,“ řekl Mládek.

Hornictví na Ostravsku podle něj skončí - ideální by bylo, aby skončilo postupně během následujících deseti let tempem tisíc lidí ročně. OKD je prý schopná v nejbližších letech vydělávat na mzdy a provoz, ovšem bez Dolu Paskov.

Podle ministra hrozí, že insolvence bude probíhat nekontrolovaně a že 11. července nebude mít firma na mzdy.

„Je to jedna miliarda, která se dá do soukromé firmy a už ji nikdy neuvidíme,“ namítla místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija. ODS s tím proto nesouhlasí. Stát by neměl ani jinak zasahovat, například se snažit převzít těžbu. Maximálně má pomáhat při rekvalifikacích horníků.

Podle ní má ČSSD vůči OKD černé svědomí, protože tehdejší ministr financí Bohuslav Sobotka může za prodej pod cenou.

„Privatizaci OKD začala ODS, vláda ČSSD pak prodávala menšinový podíl 46 procent akcií,” namítl Mládek.

Reklama

Výběr článků

Načítám