Hlavní obsah

OKD nepotřebuje půjčit miliardu korun, polemizuje Babiš s Mládkem

Praha
Aktualizováno

Společnost OKD zřejmě nepotřebuje půjčit miliardu korun, jak požaduje ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD). Ve středu to řekl ministr financí Andrej Babiš (ANO). OKD by podle něj v srpnu již měla mít kladné cash-flow (hotovost), s výplatami za červenec by proto neměl být problém.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr průmyslu Jan Mládek a vicepremiér Andrej Babiš na archivním snímku před jednáním vlády

Článek

Babiš OKD v úterý navštívil. Obdržel tam výhled cash-flow, který podle něj říká, že koncem srpna má mít společnost 122 miliónů korun.

"Požádáme, aby nám to dali na papíře, a budeme analyzovat, jestli vůbec můžeme peníze půjčit a jestli o ně nepřijdeme," uvedl.

Mládek navrhl půjčit OKD miliardu korun. Firma podle něj potřebuje 400 miliónů korun na provozní kapitál, 280 miliónů korun na těžbu do konce roku a 320 miliónů rezervu na mimořádné události. Koalice se na tom ale ve středu neshodla.

Podle Mládka je nicméně na stole dohoda, že půjčka by měla být od státního podniku Prisko. Dál se bude debatovat o sumě a struktuře půjčky. Vláda má vůli rozhodnout do konce června.

OKD dluží 17 miliard

Babiš o půjčce OKD hovořil již v úterý po jednání s vedením OKD a zaměstnanci v Dole Darkov v Karviné. Podle něj by zadlužená firma do konce srpna mohla potřebovat na provozní financování až 400 miliónů korun. [celá zpráva]

Podle Babiše musí být půjčka zajištěná a vratná. To je podle Mládka do určité míry možné.

„Půjčka je jediné možné řešení. Máme to připravené dlouho, ale čekali jsme, až pan místopředseda vlády (Babiš) dozraje,“ prohlásil Mládek.

OKD je od počátku května v úpadku. Insolvenční návrh na sebe podala sama společnost. Uvedla, že dluží nejméně 650 věřitelům více než 17 miliard korun a své závazky není schopna splácet, přičemž její majetek nedosahuje ani hodnoty sedmi miliard. [celá zpráva]

Anketa

Má stát půjčovat zadluženým soukromým firmám, aby zajistil výplatu jejich zaměstnanců?
Ano
1,8 %
Ne
98,2 %
Celkem hlasovalo 6096 čtenářů.

Související témata:

Foto: Jan Handrejch, Právo

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám