Hlavní obsah

Světová banka znovu snížila odhad růstu globální ekonomiky

Washington

Světová banka v úterý znovu snížila svou předpověď růstu globální ekonomiky. Ta v letošním roce poroste o 2,4 procenta, tedy stejným tempem jako loni; v lednu přitom banka odhadovala růst o 2,9 procenta. Světovou ekonomiku nadále podkopávají nízké ceny komodit, slabý růst ve vyspělém světě, útlum globálního obchodu a klesající toky kapitálu, uvedla banka.

Foto: Shannon Stapleton, Reuters

Jim Yong Kim, prezident Světové banky

Článek

Nová prognóza nejvíce zhoršila výhled pro rozvíjející se ekonomiky založené na vývozu komodit. Tato skupina by měla letos vykázat růst jen o 0,4 procenta, zatímco v lednu jí banka předpovídala výkon 1,2 procenta.

"Hospodářský růst zůstává nejdůležitějším prostředkem ke snižování chudoby, a proto jsme velmi znepokojeni jeho prudkým zpomalováním v rozvojových zemích založených na exportu komodit," řekl šéf banky Jim Yong Kim. Rozvíjející se země, které jsou dovozci surovin, jsou na tom v době propadu cen komodit mnohem lépe. Tyto ekonomiky by měly letos jako celek expandovat o 5,8 procenta.

Z největších zemí s rozvíjející se tržní ekonomikou by měla letos Čína růst o 6,7 procenta po loňském výkonu 6,9 procenta. Růst v Indii by měl podle banky zůstat na vysoké úrovni 7,6 procenta. Rusko a Brazílie zůstanou v hluboké recesi a Jihoafrická republika poroste jen o 0,6 procenta, mnohem pomaleji, než banka čekala v lednu.

Americká ekonomika letos podle banky svou expanzi výrazně zpomalí na 1,9 procenta z loňského tempa 2,5 procenta. Eurozóna poroste tempem 1,6 procenta, stejně jako loni.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám