Hlavní obsah

Piloti Air France chystají stávku na začátek fotbalového Eura

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tři odborové svazy pilotů letecké společnosti Air France vyzvaly ve čtvrtek ke stávce, která by se měla konat na samém začátku fotbalového mistrovství Evropy ve Francii, a to od 11. do 14. června. Informovala o tom agentura AFP.

Foto: Philippe Wojazer, Reuters

Letadlo společnosti Air France na letišti Charlese de Gaulla v Roissy u Paříže

Článek

Odborové organizace SNPL, Spaf a Alter uvedly, že se koordinují, aby protestovaly proti nejnovějším opatřením v aeroliniích, které od středy směřují ke snížení odměn pilotů.

Cílem stávky je také podle prohlášení SNPL zaslaném agentuře AFP "zachování činnosti pilotů" v Air France, která je ohrožena rozvojem leteckého konsorcia Air France-KLM.

Ve Francii od úterního večera stávkují i železničáři, ve čtvrtek nejezdila polovina vlaků. Stávka je časově neomezená a nelze tedy vyloučit, že také zasáhne konání fotbalového šampionátu. [celá zpráva]

Francouzi se brání reformám

Na protest proti reformě pracovního práva v zemi stávkují pod vedením hlavního odborového svazu CGT i zaměstnanci většiny rafinérií a některých jaderných elektráren.

Francouzská vláda trvá na tom, že je zapotřebí reformovat zákoník práce, aby se podařilo snížit míru nezaměstnanosti, která je na deseti procentech. Podle komentátorů si ale většina Francouzů v souladu s tradicí nechce nechat sáhnout na sociální výdobytky, mezi které patří i 35hodinový pracovní týden.

Prezidenta Françoise Hollandea, který reformu podpořil, by podle posledního průzkumu pro deník Le Monde volilo jen 14 procent lidí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám