Hlavní obsah

Babišův Agrofert zvýšil zisk o 40 procent, loni vydělal 8,6 miliardy

Zisk koncernu Agrofert ministra financí Andreje Babiše (ANO) loni vzrostl o 40 procent ze 6,1 miliardy korun v roce 2014 na 8,6 miliardy korun. Tržby stagnovaly na úrovni 167,1 miliardy korun. Společnost to v pátek oznámila v tiskové zprávě.

Foto: Michal Kvapil, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Hlavním důvodem tohoto nárůstu je zlepšení hospodaření společností chemického segmentu,” uvedl mluvčí společnosti Karel Hanzelka.

Významnou měrou se na hospodářském výsledku podílely zahraniční chemické podniky koncernu. Německé SKW Piesteritz a slovenské Duslo vykázaly hospodářský výsledek 4,114 miliardy korun před zdaněním, což představuje na celkovém hospodářském výsledku celého koncernu podíl ve výši téměř 38 procent.

Výrazný dopad na meziroční srovnání měla také německá pekárenská skupina Lieken AG, kde byly v roce 2014 tvořeny značné rezervy na restrukturalizaci. Podniky ostatních segmentů skupiny zaznamenaly mírné zlepšení hospodaření, uvedl Hanzelka.

Související témata:

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO)

Andrej Babiš, který je vicepremiérem a ministrem financí, je jediným majitelem Agrofertu. Do koncernu patří více než 250 firem z oborů chemie, zemědělství, potravinářství, lesnictví i médií. V současnosti zaměstnává přes 34 tisíc lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám