Hlavní obsah

Dráhy definitivně schválily převod nádraží na správu železnic

Aktualizováno

Řídicí výbor Českých drah (ČD) ve středu schválil převod nádraží na státní Správu železniční dopravní cesty (SŽDC). Souhlas výboru složeného z náměstků ekonomických ministerstev byl posledním bodem schvalovacího procesu dlouhodobě připravované transakce zhruba 1500 nádražních budov za 3,3 miliardy korun.

Foto: Jaroslav Bělka

Ilustrační foto

Článek

Dráhy budovy i zaměstnance, kteří se o ně starají, převedou nejpozději k 1. srpnu. Správa zaplatí Českým drahám z prostředků ministerstva dopravy.

Plánovanou transakci už koncem loňského roku schválila vláda a v dubnu s převodem souhlasila i dozorčí rada Českých drah. Společnost původně očekávala za převod nádraží výrazně vyšší sumu, zhruba dvojnásobek té současné.

Částku na úrovni tří miliard korun nicméně v loňském roce prakticky stanovila Evropská komise. Uvedla, že převod nádraží mezi státem vlastněnými drahami a SŽDC za tuto cenu nebude považovat za nedovolenou podporu.

Převod se netýká všech nádraží

Součástí prodeje nádražních budov má být i pražské hlavní nádraží, naopak se netýká pražského Masarykova nádraží nebo hlavního nádraží v Brně. U Masarykova nádraží nejsou vyřešeny vlastnické vztahy a převod brněnského nádraží komplikuje nedořešená otázka přesunu stanice do jiné lokality. Tato nádraží by měla být součástí převodu dalšího balíku majetku.

Související téma:

České dráhy

Kromě nich se mluví rovněž o převodu některých prvních nástupišť ve stanicích, která rovněž nejsou součástí nynějšího převodu. Další položkou mají být pozemky pod kolejemi.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám