Hlavní obsah

Česká ekonomika zpomalila růst na 3,1 procenta

Právo, Novinky, tov, lž
Aktualizováno

Česká ekonomika v prvním čtvrtletí zpomalila růst, HDP meziročně stoupl o 3,1 procenta. Ve srovnání s předchozím čtvrtletím ekonomika roste o 0,5 procenta, uvedl v úterý ve svém předběžném odhadu Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: David Ryneš, Novinky

Růst hrubého domácího produktu ČR

Článek

V posledním čtvrtletí loňského roku HDP rostl o čtyři procenta, za celý loňský rok ekonomika stoupla o 4,3 procenta.

„Růst HDP byl tažen všemi složkami poptávky – jak stabilně rostoucí spotřebou domácností a mírně rostoucí investiční aktivitou, tak zahraničním obchodem,“ uvedl Vladimír Kermiet z ČSÚ.

Loňský rok byl výjimečný

Zprávu o růstu ekonomiky komentoval během své úterní cesty po Královéhradeckém kraji i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). „Opustili jsme politiku škrtů, soustředíme se na zvýšení podpory spotřeby domácností, včetně růstu důchodů a růstu platů ve veřejném sektoru. Souvisí to také s tím, že investujeme do dopravní infrastruktury, snažíme se dobře čerpat evropské fondy,“ řekl.

Zopakovat loňský mimořádný růst se ale podle ekonomů letos nepodaří. Ministerstvo financí čeká letos za celý rok růst o 2,5 procenta.

„Výsledek růstu české ekonomiky v prvním letošním čtvrtletí potvrzuje předpoklady o výjimečnosti loňské expanze. Zpomalení meziroční dynamiky zapadá do obrázku pozorovaném i v ostatních zemích středoevropského regionu, pro které je společným znakem konec podpory v podobě dočerpání eurofondů z předchozího rozpočtového období,” řekl analytik UniCredit Bank Patrik Rožumberský.

Upozornil ale, že na rozdíl od Polska a Maďarska se Česko v úvodu roku vyhnulo mezičtvrtletnímu poklesu ekonomiky.

Související téma:

Foto: Profimedia.cz

Odhad růstu české ekonomiky zlepšilo ministerstvo financí, MMF i ČNB.

Na trhu práce došlo podle statistiků v prvním čtvrtletí ke zlepšení. Zaměstnanost v pojetí národních účtů vzrostla meziročně o 1,9 procenta a mezičtvrtletně o 1,5 procenta.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám