Hlavní obsah

Každý desátý Čech je ohrožen chudobou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pod hranicí příjmové chudoby žije 9,7 procenta obyvatel Česka, tedy zhruba 1,02 miliónu lidí. Míra ohrožení chudobou se nezměnila. Zlepšila se ale materiální situace lidí, je nejlepší za posledních deset let. Výsledky průzkumu představil ve čtvrtek na tiskové konferenci Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Pro jednotlivce loni činila hranice příjmové chudoby 10 220 korun a pro rodinu se dvěma menšími dětmi 21 461 korun.

Statistici vycházejí z průzkumu v domácnostech, který se konal ve 32 zemích. V Česku se statistici ptali tisíců rodin. Výsledky jsou většinou za rok 2014.

„Příjem domácností se zvýšil (v roce 2014) nominálně, ale i reálně, a to o 2,4 procenta. Nejvíc rostl u domácností zaměstnanců. Míra ohrožení příjmovou chudobou se dlouhodobě pohybuje mezi devíti a deseti procenty. ČR tuto hodnotu vykazuje jako jednu z nejnižších v EU,” uvedla Šárka Šustová z ČSÚ.

Měsíční hranice příjmové chudoby podle složení domácnosti (v Kč) :
Jednotlivec10 220
Dvě dospělé osoby15 330
Rodič s dítětem do 13 let13 286
Rodič se dvěma dětmi staršími 13 let20 440
Rodiče s dítětem do 13 let18 396
Rodiče se dvěma dětmi do 13 let21 461
Rodiče se třemi dětmi – jedním do 13 let, dvěma staršími 13 let28 615
Zdroj: ČSÚ

Hranice příjmové chudoby odpovídá 60 procentům mediánu (střední hodnoty) příjmu. Pro jednotlivce se limit proti předchozímu roku zvedl o 300 korun.

Na medián, který představuje mzdu zaměstnance uprostřed škály, nedosáhne polovina lidí. Podle statistiků je to lepší ukazatel než průměr, který vychylují nahoru extrémně vysoké platy, které pobírá nevelké množství vrcholových manažerů. Na průměr nedosáhnou téměř dvě třetiny obyvatel.

Domácností bez základního vybavení ubylo

Loni se ale zlepšila materiální situace. Takzvanou materiální deprivací – tedy nedostatkem – trpělo v minulém roce 5,6 procenta Čechů a Češek. Je to asi 590 tisíc lidí, proti předloňsku jich tak o víc než 100 tisíc ubylo.

Deprivovaní nemají nejméně čtyři z devíti věcí, jako je telefon, pračka, televize či auto. Nemohou si taky dovolit třeba jednou ročně vyrazit na týdenní dovolenou, nezvládnou mimořádný výdaj 9700 korun, nedokážou pravidelně hradit nájem nebo si nemohou obden dopřát maso.

V roce 2005 v této situaci bylo skoro 12 procent lidí. Do roku 2009 podíl klesl zhruba na šest procent. Od roku 2012 do roku 2014 se blížil k sedmi procentům.

Podle statistiků trpí materiální deprivací nejvíce lidé nezaměstnaní, kde je to zhruba pětina. Další ohroženou skupinou jsou důchodci. Dvě pětiny materiálně deprivovaných důchodců jsou samostatně žijící ženy.

Dostatečný příjem, materiální vybavení a ani práci nemá kolem 1,8 procenta lidí, tedy asi 190 tisíc. Podle Šustové se tato skupina proti předchozímu roku zmenšila.

Anketa

Zlepšila se za posledních deset let vaše materiální situace?
Ano
18,4 %
Ne
81,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1017 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám