Hlavní obsah

Na jednotný OPEC zapomeňte, kritizuje trh s ropou šéf Rosněfti

– Moskva

Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) přestala coby jednotná organizace v podstatě existovat. Na dobu, kdy mohla určovat podmínky na světovém trhu s ropou, by se mělo zapomenout. Agentuře Reuters to sdělil šéf největší ruské ropné společnosti Rosněfť Igor Sečin. Nejnovější výroky patří k těm nejtvrdším, jaké kdy na adresu ropného kartelu učinil.

Foto: Profimedia.cz

Šéf největší ruské ropné společnosti Rosněfť Igor Sečin

Článek

Představitelům členských a nečlenských států OPEC se v dubnu nepodařilo dohodnout se na zmrazení těžby. Dohoda mohla pomoci k růstu cenám ropy, jejichž nízká úroveň trápí přední světové producenty této suroviny včetně Ruska. Jednání o zmrazení těžby na lednové úrovni zkomplikoval požadavek Saúdské Arábie, aby se k dohodě připojil i Írán, který ale zmrazení odmítá.

"Na 70. léta, kdy skupiny největších blízkovýchodních producentů mohly vytvářením kartelových struktur jako OPEC určovat podmínky na světovém trhu s ropou, by se mělo zapomenout," napsal Sečin o víkendu Reuters. "Množství objektivních faktorů v současnosti vylučuje, aby nějaký kartel mohl diktovat trhu svoji vůli... Pokud jde o OPEC, ten coby soudržná organizace prakticky přestal existovat," napsal také v e-mailech, které mohly být zveřejněny až v úterý.

Šéf společnosti Rosněfť byl vůči OPEC skeptický i dříve. Apeluje na Rusko, aby se vzdalo naděje na to, že ceny ropy je možné určit jinak než navrácením trhu do rovnováhy. "Klíčové faktory, které v současnosti ovlivňují trh, jsou finance, technologie a regulace. Můžeme to vidět na příkladu břidlicové ropy, která se stala mocným nástrojem vlivu na světovém trhu," napsal Sečin.

Související téma:

Foto: Heinz-Peter Bader, Reuters

Prezident kartelu OPEC Šakíb Chalil

Reklama

Výběr článků

Načítám