Hlavní obsah

Europoslanci nesouhlasí se statusem tržní ekonomiky pro Čínu

Štrasburk

Status tržní ekonomiky by Číně neměl být přiznán, shodla se v úterý ve Štrasburku většina europoslanců. Čína podle nich nesplňuje kritéria Evropské unie. Členové Evropského parlamentu v debatě také vyjádřili obavy o pracovní místa v EU a ochranu evropského průmyslu.

Foto: Vincent Kessler, Reuters

Poslanci v Evropském parlamentu ve Štrasburku

Článek

Evropská komise musí do prosince rozhodnout, zda Číně status tržní ekonomiky udělí. Pokud ano, pak by to například omezilo pravomoci EU v situaci, kdy by Unie chtěla uvalit cla na příliš levný dovoz z Číny.

I Spojené státy nedávno Evropskou unii před tímto krokem varovaly. Podle Washingtonu by to mohlo vést k zaplavení amerického i evropského trhu neférově laciným čínským zbožím.

Nejrůznější obavy zmiňovali v úterý europoslanci napříč frakcemi. „Čína není tržní ekonomika, to uznávají všechny možné státy a možná i Čína," uvedl David Borrelli z pravicové euroskeptické frakce EFDD. Evropská komise podle něj musí zaručit, že budou zachovány zájmy EU. „Jsou zde obavy průmyslových odvětví, která se obávají konkurence ze strany Číny, jež nebude ničím brzděna," dodal.

Moscaová: Nevedeme boj proti Číně

Italská europoslankyně Alessia Moscaová z frakce socialistů hovořila smířlivěji, ale také žádala, aby nebyl status tržní ekonomiky udělen Číně automaticky. „Ten boj se nevede proti Číně. Ta je pro nás obchodním partnerem, ne nepřítelem. Je ale zapotřebí, aby v mezinárodním obchodu platily rovné podmínky," uvedla.

Jak zdůraznil finský europoslanec Hannu Takkula z Aliance liberálů a demokratů pro Evropu (ALDE), Evropská unie podmiňuje udělení statusu tržní ekonomiky zemi s plánovanou ekonomikou splněním pěti specifických kritérií. A Čína prý zatím splňuje jen jedno.

Podle české europoslankyně Michaely Šojdrové z lidovecké frakce se Pekingu tato kritéria nepodaří splnit ani do konce letošního roku. „Nedokážu si představit, že v rozporu s realitou přiznáme Číně status tržní ekonomiky. To by byla velká past, do které bychom se dostali. Pak bychom jen velmi obtížně hledali nástroje proti dumpingu," uvedla.

Podpora od Merkelové

Čína o získání statusu tržní ekonomiky v rámci členských zemí Světové obchodní organizace (WTO) usiluje už dlouhá léta. Například německá kancléřka Angela Merkelová tuto myšlenku podporuje. Ostatní evropské vlády v čele s italskou a spolu s odbory v tradičních odvětvích, jako je ocelářství, keramika či textil, s tím ale nesouhlasí.

Související téma:

Foto: , Novinky

Diskuse se vede především nad podmínkami, za kterých byla Čína v roce 2001 do WTO přijata. Peking si členství ve WTO vysvětloval tak, že po 15 letech mu bude status tržní ekonomiky přiznán automaticky. To by znamenalo ke konci roku 2016.

Výběr článků

Načítám