Hlavní obsah

Franšízy místo pošty jsou často ztrátové

Právo, Jiří Novotný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká pošta (ČP) chce do roku 2025 převést v rámci projektu Pošta Partner 2500 ze svých kamenných poboček na franšízy, provozované obecními úřady či místními živnostníky. Zatím to ovšem postupuje příliš pomalu, protože franšízy jsou pro jejich provozovatele zpravidla ztrátové. Na pondělním jednání vedení ČP s představiteli Svazu měst a obcí se proto obě strany shodly, že podmínky pro franšízy bude třeba upravit, aby byly více motivační.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Chápu, že cílem projektu Pošta Partner je dosáhnout úspor. My jsme si však vypočítali, že příspěvek České pošty na franšízy nepokrývá ani polovinu jejich provozních nákladů. Pokud by se příspěvek ČP zvýšil o 30 až 50 procent, bylo by to zajímavější a v obcích by nepanovaly takové obavy z rušení kamenných pošt,“ je přesvědčen předseda Svazu měst a obcí František Lukl.

Koncem loňského roku měla Česká pošta v celé republice 3159 kamenných pošt a dalších 143 provozoven, zajišťovaných jejími smluvními partnery, tedy franšíz. V současné době jedná tento státní podnik s obcemi o převedení dalších sedmdesáti poboček a letos by celkem chtěla zřídit kolem dvou set nových franšíz.

„Vedení ČP se zavázalo poskytnout nám všechny potřebné podklady a jednat s obcemi jako se skutečně rovnocennými partnery. Chtěli bychom však také docílit, aby partneři ČP měli své franšízy otevřeny déle a aby v nich byly umožněny rovněž poštovní služby peněžního charakteru,“ informoval Lukl.

Oprávněné obavy

Jednání se zúčastnili i zástupci Sdružení místních samospráv (SMS), které se počátkem dubna obrátilo na vládu s požadavkem, aby zrevidovala své usnesení o přeměně 2500 pošt na franšízy.

„Nemáme žádné garance, že pokud by provozovatel přestal franšízu provozovat, bude pošta v dané obci obnovena. Ve skutečnosti se tedy jedná o redukci sítě, s čímž nesouhlasíme,“ řekl tehdy Právu předseda SMS Stanislav Polčák.

Takovou garanci požaduje i Svaz měst a obcí. „Pokud obec nebude schopna poštovní služby převzít a nenajde se ani soukromý subjekt ke zřízení franšízy, měla by kamenná pošta v daném místě zůstat,“ uvedl k tomu v pondělí Lukl.

Anketa

Využíváte služeb České pošty, popřípadě franšízy?
Ano
70,9 %
Ne
29,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1382 čtenářů.

Související téma:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám