Hlavní obsah

Nezaměstnanost v Česku znovu klesla. V Praze je na čtyřech procentech

Nezaměstnanost v Česku v dubnu klesla na 5,7 procenta z březnových 6,1 procenta. Bez práce bylo 414 960 lidí, tedy nejméně od ledna 2009. V hlavním městě dosahuje nezaměstnanost pouze čtyř procent a je nejnižší za čtyři roky, informoval v pondělí Úřad práce ČR.

Foto: David Ryneš, Novinky

Nezaměstnanost v Česku

Článek

Zaměstnavatelé nabízeli přes úřady práce 124 280 volných pracovních míst, což je nejvyšší dubnová hodnota od roku 2008. Loni v dubnu činil podíl nezaměstnaných 6,7 procenta a práci nemělo zhruba 491 600 lidí.

"Situaci na pracovním trhu ovlivňují sezónní práce, které už jsou v plném proudu, především ve stavebnictví a zemědělství, dále pak v lesnictví, zahradnictví, pohostinství, lázeňství či turistickém ruchu. Naplno se rozjely i činnosti v rámci veřejně prospěšných prací," řekla ředitelka úřadu práce Kateřina Sadílková.

Proti březnu ubylo v evidenci úřadu práce 28 149 lidí, nabízených pracovních míst bylo naproti tomu o 6945 víc.

Foto: David Ryneš, Novinky

Nezaměstnanost v regionech

„Nejnovější data z trhu práce jen potvrzují, že ČR stále patří mezi země s nejnižší nezaměstnaností v rámci celé EU. Minule dokonce porazila Německo a dostala se na špičku žebříčku,” připomíná ekonom ČSOB Petr Dufek. [celá zpráva]

Z hlediska krajů byla nejnižší nezaměstnanost nadále v Praze a nově i v Plzeňském kraji, když v obou regionech byla v dubnu na čtyřech procentech.

Nezaměstnanost v Praze klesla v dubnu na čtyři procenta, což je nejméně za zhruba čtyři roky.

Nejvyšší je naopak stále podíl nezaměstnaných v Ústeckém kraji, a to 8,8 procenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám