Hlavní obsah

Co všechno obsahují salámy gothaj

Voda, fosfáty, kosti, umělá červená barva z broučků, chemické zvýrazňovače chuti a vůně. A málo masa. Tak dopadly velké nezávislé testy v některých u nás prodávaných gothajích, které se stále těší u mnoha lidí oblibě.

 
Článek

Do nezávislé laboratoře Státního veterinárního ústavu poslal pořad internetové televize Stream A DOST!  společně s deníkem Právo a serverem Novinky.cz 10 druhů gothajů.

Zjišťoval se skutečný obsah masa, zda v nich není separát (tedy rozemleté zbytky kostí, šlach a chrupavek), drůbeží maso, které není uvedeno na obale a gothaje by ho neměly obsahovat, kolik obsahují dusitanů a dusičnanů, fosfátů – ty umožňují výrobcům napumpovat do masných výrobků víc vody a přesto drží pohromadě. A také jak chutnají a voní – tedy senzorické testy.

Naprostá většina testovaných gothajů by ani náhodou nesplnila normu ze sedmdesátých let. Podle ní muselo být v gothajském salámu 63 procent masa - 29 procent hovězího zadního, 29 procent libového vepřového, 5 procent tučného vepřového plus 35 procent sádla na špek.

Dnes stačí pouhých 40 procent jakéhokoliv vepřového nebo hovězího masa. Omezena je pouze tučnost gothaje na maximálně 40 procent. Proto jsou některé tak levné. V gothaji nesmí být pouze strojně oddělené maso a drůbeží separát. Jinak ale cokoliv.

Málo masa a koktejl látek

Ve dvou gothajích není ani 50 procent masa, tedy více než polovina těchto šišek je z něčeho jiného než z masa. Oba prodává řetězec Makro a obsahují jen necelých 47 procent masa.

Gothajský salám vyrobený Beskydskými uzeninami Chodura ve Frýdku-Místku má 46,3 procenta. Nutno přiznat, že na obale výrobce píše, že ho tam je ještě méně – jen povinných 40 procent. Kromě vepřového masa, sádla a kůže je hned na čtvrtém místě uvedena voda.

Obsahuje i nejvíce fosfátů ze všech testovaných -  2121 miligramů na kilo. Fosfáty se přitom nesmí přidávat kvůli znečišťování vod do pracích prášků a přípravků do myček na nádobí. V jídle a pití ale klidně být mohou.

A kromě vody, soli a kořenící směsi je pak v tomto gothaji směs antioxidantů a šidítek, abychom si mysleli, že je to maso. Zvýrazňovač chuti a vůně glutaman sodný a kromě paprikového extraktu samozřejmě i košenila – červená barvička z chemicky vyluhovaných broučků. Jak ona, tak glutaman nepatří mezi látky pro naše zdraví prospěšné.

O patnáct procent méně masa, než deklarují

Výrobce gothaje privátní značky Makra Aro firma Krahulík, MASOZÁVOD Krahulčí na obale tvrdí, že ve svém gothaji má 62 procent masa. Nezávislé podrobné testy ukázaly, že skutečný obsah masa je ani ne 47 procent. Tedy o 15 procent méně.

Do deklarované hodnoty se tento gothaj nevejde ani po připočtení nejistoty měření. Radši ani nemyslet, kdybychom nejistotu měření naopak odečetli.

Obsahuje koktejl dalších látek. Hned na třetím místě je voda - té je tam tedy hned po vepřovém mase a sádle nejvíce, a tak tento gothaj samozřejmě obsahuje i jedno z nejvyšších množství fosfátů, které mohou ve vyšších dávkách způsobit nedostatek vápníku v těle - 1313 miligramů na kilogram.

A jak jinak, abychom byli ošáleni a nepoznali, že v tom moc masa není – chuť a vůni dodají umělé zvýrazňovače l-glutaman sodný a kvasničný extrakt. A načervenalou barvu masa – E -120 – košenila z broučků a paprikový extrakt.

Společnost Makro po zveřejnění testu začala ihned jednat. Gothajský salám stáhla z prodeje. Po novém testování jej na pulty vrátila.

„Vracíme do prodeje ARO Gothajský salám, u kterého test akreditované laboratoře potvrdil obsah masa 64,9 % (na etiketě deklarováno 62 %). V pořadu A dost! byl testován výrobek staré šarže z února 2016. V té době jsme chybu v obsahu masa u výrobku zjistili interní kontrolou a následně vyřešili s naším dodavatelem,“ uvedla Romana Nýdrle, ředitelka korporátní komunikace Cash & Carry ČR.

Drůběží bílkovina a kostní úlomky

Pět gothajů obsahuje do necelých 60 procent masa, tedy o něco málo více než polovinu. Některé jsou samozřejmě také uměle dobarvovány, dochucovány, obsahují kromě koktejlu látek i potřebné fosfáty.

Ale ve třech z nich ještě navíc nezávislé testy akreditované laboratoře objevily drůbeží bílkovinu. Drůbeží maso nebo zbytky z něj přitom na obale ani jeden z výrobců nepřiznává. S drůbežím masem současná vyhláška v gothajích nepočítá, protože hovoří jen o hovězím a vepřovém. Přímo pak zakazuje drůbeží separát.

Jak obejít vyhlášku

Drůbeží bílkovinu nezávislé testy objevily v gothajském salámu z Kosteleckých uzenin. V gothajském salámu Zeman maso-uzeniny Plzeň. A v Gothajíku, Řezníkův talíř z Masokombinátu Plzeň. Tady to ale výrobce vyřešil mazaně. Salám nenazval gothajem, ale Gothajíkem, a tak se na něj vyhláška pro gothaje nevztahuje.

Gothaj z Kosteleckých uzenin opět obsahuje také jedno z nejvyšších množství fosfátů. Aby také ne, když voda je ve složení uvedena hned na druhém místě.  Samozřejmě nechybí něco na ošálení našich smyslů - glutaman sodný.

Gothajík má obsah vody také deklarován hned na druhém místě mezi vepřovým a hovězím masem. No a barvičku masa mu dodají broučci – košenila. Tuto barvu E 120, dva zvýrazňovače chuti a třetí nejvyšší obsah fosfátů obsahuje i gothaj od Zemana.

Ještě dva gothaje s lehce nadpolovičním obsahem masa stojí za zmínku. Oba obsahují vysoké množství kostních úlomků. Ty jsou přitom jednou z indicií, že by masný výrobek mohl obsahovat strojně oddělené maso – takzvaný separát. Podezření na něj existuje při zjištění jednoho a půl a více kostních úlomků na centimetr čtvereční.

Gothaj privátní značky Tesco vyrobený v MP Krásno jich obsahuje na centimetr čtvereční hned dva – je v něm třetí nejnižší obsah masa, jen 51 procent, hodně fosfátů, dva zvýrazňovače chuti a vůně a košenila.

A v Gothaji Schneider z Masokombinátu Plzeň obarveném košenilou bylo zjištěno dokonce pět kostních úlomků na centimetr čtvereční. Je přitom úplně nejdražší z celého testu.

Nejvíce masa

Tři gothaje mají mezi testovanými nejvíce masa, a to nad 60 procent. Jeden dokonce přes 80 procent, tedy více než tři čtvrtiny. Necelých 62 procent masa obsahuje Gothaj z Masokombinátu Polička. Citlivé testy v něm nezjistily žádné úlomky kostí. Bohužel i on je ale dobarven košenilou, obsahuje zvýrazňovač chuti a vůně glutaman, nejvíce dusitanů a dusičnanů a druhé nejvyšší množství fosfátů.

Druhý nejvyšší obsah masa má Gothajský salám Ponnath, řezničtí mistři ze Sušice. Přes 63 procent. Je v něm málo fosfátů, ani ne 500 miligramů na kilogram, žádná barviva, zvýrazňovače chuti a vůně. A také vyhrál senzorické hodnocení. Bohužel ale výrobce na obale tvrdí, že masa je v něm ještě více, než ve skutečnosti obsahuje.

Problémy „vítěze”

Smůlu má i gothaj, který by jinak byl úplně absolutním vítězem. Gothajský salám Steinhauser Tišnov – original quality, tradiční receptura z roku 1977, prodávaný v Lidlu. Obsahuje více než 83 procenta masa – na prvních třech místech ve složení je vepřové maso, sádlo a hovězí maso, vůbec žádné fosfáty na zadržování vody a žádné zbytečné přídavné látky jako umělá barviva a zvýrazňovače chuti.

Vítězem testu ale být nemůže, protože se umístil na posledním místě v senzorice. Působil okorale, málo čerstvě, měl starou vůni a chuť. I tak ale platí, že jeho složení je s rozdílem několika tříd nejkvalitnější ze všech testovaných gothajů.

Propadlo pět gothajů. První dva obsahují méně masa, než nám výrobci tvrdí na obalech. Další naopak obsahují na obalech zatajenou drůbeží bílkovinu. Jde o tyto gothajské salámy:

Privátní značka řetězce Makro Aro – výrobce Krahulík MASOKOMBINÁT Krahulčí, Ponnath řezničtí mistři Sušice, Gothajský salám Kosteleckých uzenin Kostelec, Gothajík Řezníkův talíř Masokombinátu Plzeň a Gothajský salám Zeman maso-uzeniny, Plzeň.

GOTHAJSKÝ SALÁM
Výrobce/prodávající - Kostelecké uzeniny, a. s., Kostelec0,400 kg
ZAKOUPENO V ČR - Billa
Minimální trvanlivost16. 3. 2016
Cena za 1 kus26,90 Kč
Cena za 1 kg67,30 Kč
Obsah masa deklarovaný  (g/100 g)50
Obsah masa skutečný (g/100 g)53,53
Drůbeží bílkovinaPROKÁZÁNA
Kostní úlomky (ks/1 cm2)1,33
Vápník  (mg/kg)136
Fosfáty (mg/kg)1365
Tuk (g/100 g)27,61
Dusičnany + dusitany (mg/kg)78
ZVÝRAZŇOVAČE CHUTI A VŮNĚE 621
L-glutaman sodný
Senzorika2.
Gothajík- Řezníkův talíř
Výrobce/prodávající- Masokombinát Plzeň, s. r. o., Plzeň400 g
ZAKOUPENO V ČR - Penny
Minimální trvanlivost5. 3. 2016
Cena za 1 kus22,90 Kč
Cena za 1 kg57,30 Kč
Obsah masa deklarovaný  (g/100 g)40
Obsah masa skutečný (g/100 g)53,50
Drůbeží bílkovinaPROKÁZÁNA
Kostní úlomky (ks/1 cm2)0,58
Vápník  (mg/kg)111
Fosfáty (mg/kg)907
Tuk (g/100 g)29,81
Dusičnany + dusitany (mg/kg)47,30
BARVIVA E 120Košenila
Senzorika5.
Gothajský salám
Výrobce/prodávající- ZEMAN maso-uzeniny, a. s., Plzeň400g
ZAKOUPENO V ČR- Globus
Minimální trvanlivost4. 3. 2016
Cena za 1 kus24,90 Kč
Cena za 1 kg62,30 Kč
Obsah masa deklarovaný  (g/100 g)45
Obsah masa skutečný (g/100 g)58,09
Drůbeží bílkovinaPROKÁZÁNA
Kostní úlomky (ks/1 cm2)0,67
Vápník  (mg/kg)122
Fosfáty (mg/kg)1695
Tuk (g/100 g)23,28
Dusičnany + dusitany (mg/kg)56,70
ZVÝRAZŇOVAČE CHUTI A VŮNĚ E 621
L-glutaman sodný
L E 635 Disodné ribonukleotidy
L BARVIVA E 120Košenila
Senzorika3.
GOTHAJSKÝ SALÁM- BESKYDSKÉ UZENINY Chodura
Výrobce/prodávající- Beskydské uzeniny, a. s., FrýdekMístek400g
ZAKOUPENO V ČR-  MAKRO
Minimální trvanlivost3. 3. 2016
Cena za 1 kus21,74 Kč
Cena za 1 kg54,30 Kč
Obsah masa deklarovaný  (g/100 g)40
Obsah masa skutečný (g/100 g)46,33
Drůbeží bílkovinaNEPROKÁZÁNA
Kostní úlomky (ks/1 cm2)1,08
Vápník  (mg/kg)117
Fosfáty (mg/kg)2121
Tuk (g/100 g)22,70
Dusičnany + dusitany (mg/kg)51
ZVÝRAZŇOVAČE CHUTI A VŮNĚ E 621
L-glutaman sodný
L BARVIVA E 120Košenila
L Paprikový extrakt
Senzorika4.
GOTHAJ
Výrobce/prodávající- Masokombinát Polička, a. s.400g
ZAKOUPENO V ČR- Ahold Czech republic
Minimální trvanlivost25. 2. 2016
Cena za 1 kus26,90 Kč
Cena za 1 kg67,30 Kč
Obsah masa deklarovaný  (g/100 g) , po započítání sádla60
Obsah masa skutečný (g/100 g)61,74
Drůbeží bílkovinaNEPROKÁZÁNA
Kostní úlomky (ks/1 cm2)0
Vápník  (mg/kg)82
Fosfáty (mg/kg)2110
Tuk (g/100 g)32,90
Dusičnany + dusitany (mg/kg)104
ZVÝRAZŇOVAČE CHUTI A VŮNĚ E 621
L-glutaman sodný
L BARVIVA E 120Košenila
Senzorika7.
Gothaj- Tesco
Výrobce/prodávající-  MP Krásno, a. s., Krásno nad Bečvou, Valašské Meziříčí/Tesco Stores ČR, a. s., Praha 10400g
ZAKOUPENO V ČR- Tesco
Minimální trvanlivost24. 3. 2016
Cena za 1 kus35,90 Kč
Cena za 1 kg89,80 Kč
Obsah masa deklarovaný  (g/100 g)40
Obsah masa skutečný51,06
Drůbeží bílkovinaNEPROKÁZÁNA
Kostní úlomky (ks/1 cm2)2
Vápník  (mg/kg)84
Fosfáty (mg/kg)1427
Tuk (g/100 g)27,46
Dusičnany + dusitany (mg/kg)67,90
ZVÝRAZŇOVAČE CHUTI A VŮNĚ E 621
L-glutaman sodný
E 635 Disodné ribonukleotidy
BARVIVA E 120Košenila
Senzorika6.
PONNATH ŘEZNIČTÍ MISTŘI
Výrobce/prodávající- Ponnath ŘEZNIČTÍ MISTŘI, s. r. o., Sušice
ZAKOUPENO V ČR- Řeznictví a Uzenářství, Jaroslav Kubín Jakub, Praha 10
Minimální trvanlivost3. 3. 2016
Cena za 1 kus178 Kč
Cena za 1 kg95 Kč
Obsah masa deklarovaný  (g/100 g)70
Obsah masa skutečný63,30
Drůbeží bílkovinaNEPROKÁZÁNA
Kostní úlomky (ks/1 cm2)0,67
Vápník  (mg/kg)72
Fosfáty (mg/kg)497
Tuk (g/100 g)30,02
Dusičnany + dusitany (mg/kg)59,90
Senzorika1.
Gothajský salám Tradiční receptura ČSN z roku 1977, original quality
Výrobce/prodávající- Steinhauser, s. r. o., Tišnov100g
ZAKOUPENO V ČR- Lidl
Minimální trvanlivost6. 3. 2016
Cena za 1 kus12,90 Kč
Cena za 1 kg129 Kč
Obsah masa deklarovaný  (g/100 g)80
Obsah masa skutečný83,28
Drůbeží bílkovinaNEPROKÁZÁNA
Kostní úlomky (ks/1 cm2)0,58
Vápník  (mg/kg)75
Fosfáty (mg/kg)<100
Tuk (g/100 g)36,94
Dusičnany + dusitany (mg/kg)60,90
Senzorika9.
Gothaj MĚKKÝ SALÁM Schneider
Výrobce/prodávající- Masokombinát Plzeň, s. r. o., Plzeň100g
ZAKOUPENO V ČR-  Potraviny Esso market
Minimální trvanlivost13. 3. 2016
Cena za 1 kus15,90 Kč
Cena za 1 kg159 Kč
Obsah masa deklarovaný  (g/100 g)40
Obsah masa skutečný58,62
Drůbeží bílkovinaNEPROKÁZÁNA
Kostní úlomky (ks/1 cm2)5,17
Vápník  (mg/kg)125
Fosfáty (mg/kg)692
Tuk (g/100 g)28,13
Dusičnany + dusitany (mg/kg)53,80
BARVIVA E 120Košenila
Senzorika8.
aro - Gothajský salám
Výrobce/prodávající- Krahulík- MASOZÁVOD Krahulčí, a.s., Telč400g
ZAKOUPENO V ČR- MAKRO
Minimální trvanlivost27. 2. 2016
Cena za 1 kus24,73 Kč
Cena za 1 kg61,80 Kč
Obsah masa deklarovaný  (g/100 g)62
Obsah masa skutečný46,94
Drůbeží bílkovinaNEPROKÁZÁNA
Kostní úlomky (ks/1 cm2)0,42
Vápník  (mg/kg)86
Fosfáty (mg/kg)1313
Tuk (g/100 g)30,32
Dusičnany + dusitany (mg/kg)83,50
ZVÝRAZŇOVAČE CHUTI A VŮNĚ E 621
L-glutaman sodný
Kvasničný extrakt
BARVIVA E 120Košenila
Paprikový extrakt
Senzorika5.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám