Hlavní obsah

Obchodní dohoda s USA pomůže k růstu platů v Česku, tvrdí studie

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Připravovaná dohoda o volném obchodu mezi Evropskou unií a USA bude mít na českou ekonomiku pozitivní dopady. Tvrdí to studie, kterou v pondělí zveřejnilo ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO). Podle nejoptimističtější varianty studie by růst hrubého domácího produktu a reálných mezd mohlo dosáhnout dlouhodobě téměř jednoho procenta.

Foto: Wolfgang Rattay, Reuters

Demonstranti v Hanoveru protestovali proti dohodě o volném obchodu s USA

Článek

Studie pracuje se čtyřmi variantami vývoje, všechny počítají s pozitivním dopadem. Nejoptimističtější počítá s kompletním odstraněním cel a pětinovým snížením nákladů díky odstranění netarifních překážek. Předpovídá dlouhodobé zvýšení reálného HDP o 0,7 procenta a růst reálné mzdy pro zaměstnance o 0,76 procenta.

V závislosti na ambicióznosti dohody lze podle MPO očekávat růst obchodní bilance od 37 miliónů dolarů (889 miliónů korun) po zhruba 800 milionů dolarů (19,2 miliardy Kč).

Transatlantické obchodní a investiční partnerství (TTIP) je nyní ve fázi vyjednávání, v pondělí začíná v New Yorku další kolo jednání.

Šance pro exportéry

Spojené státy jsou pro ČR největším vývozním trhem mimo EU a z pohledu exportované přidané hodnoty představují třetí nejdůležitější exportní trh. „Jedním z jasných závěrů studie je, že TTIP představuje pro Evropu a Českou republiku nejzajímavější a nejpřínosnější projekt mezi možnými budoucími dohodami o volném obchodu,“ řekl  náměstek ministra průmyslu a obchodu Vladimír Bärtl.

Dohoda přinese podle studie českým podnikům nové příležitosti, které se promítnou do nárůstu objemu každoročních exportů. Za perspektivní oblasti považuje analýza mimo jiné zpracovatelský sektor, farmaceutiku, dopravní prostředky a strojírenství.

Dohoda má i četné odpůrce

O TTIP diskutují zástupci Evropské komise s americkou stranou od roku 2014, snahou je ukončit vyjednávání ještě za prezidenta Baracka Obamy. Smlouva by měla odstranit zbývající překážky v obchodování mezi EU a USA a vytvořit největší zónu volného obchodu na světě.

Její zastánci tvrdí, že oběma stranám přinese zrychlení hospodářského růstu. Některé země EU ale mají proti dohodě námitky, bojuje proti ní i řada aktivistů i jiných skupin. Argumentují, že se o dohodě jedná tajně, že TTIP omezí demokratická práva Evropanů a koncerny budou mít ještě větší vliv na vznik zákonů.

Například v sobotu v severoněmeckém Hannoveru před návštěvou prezidenta Obamy demonstrovalo proti TTIP několik desítek tisíc lidí. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám