Hlavní obsah

Ceny ropy po neúspěšném jednání o zmrazení těžby prudce klesly

Aktualizováno

Světové ceny ropy v pondělí zamířily prudce dolů poté, co se velké těžařské země v neděli nedohodly na zmrazení těžby. Severomořská ropa Brent ztrácela na začátku asijského obchodování až šest procent, později ale ztráty zmírnila.

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj cen ropy Brent

Článek

Dopoledne se barel Brentu prodával za 41,14 dolaru, o víc než čtyři procenta níže proti závěrečné ceně z předešlého dne. Americká lehká ropa WTI vykazovala pokles o téměř pět procent a prodává se za 38,44 dolaru za barel.

Představitelům členských a nečlenských států Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) se v katarském Dauhá nepodařilo dosáhnout dohody o zmrazení těžby na lednové úrovni, protože Saúdská Arábie trvá na tom, aby se k dohodě připojil i Írán. Ten zmrazit těžbu neplánuje a naopak hodlá po uvolnění mezinárodních sankcí zvýšit produkci.

Boj o trh

Katarský ropný ministr Muhammad Sadá uvedl, že OPEC potřebuje více času na projednání dohody. Ruský ministr Alexandr Novak později sdělil, že je výsledkem zklamán, dveře pro globální dohodu ale prý nejsou zavřené.

Za neúspěchem jednání je podle analytiků možné vidět právě geopolitické napětí mezi Rijádem a Teheránem, které obnovilo obavy, že velcí státem ovládaní producenti přijdou s nabídkou ještě větších slev a bitva o tržní podíl tak ještě získá na síle.

Důvěryhodnost kartelu OPEC z hlediska schopnosti koordinovat produkci je nyní "velmi nízká", uvedl analytik Peter Lee ze společnosti BMI Research.

Růst cen pohonných hmot ustává

Podle posledních údajů společnosti CCS z minulého týdne růst cen pohonných hmot u čerpacích stanic v ČR ustává.

Foto: David Ryneš, Novinky

Průměrná cena pohonných hmot v ČR k 13. dubnu

Benzín Natural 95 za týden v průměru zdražil o osm haléřů na 27,67 koruny za litr a nafta zlevnila o sedm haléřů a na 25,86 koruny za litr. [celá zpráva]

„Tento týden ještě očekáváme růst cen pohonných hmot – v případě benzínu o 20 haléřů, u nafty o několik haléřů. Aktuální výrazný pokles ceny ropy by se měl v ČR projevit koncem dubna opětovným zlevněním na současnou úroveň,” řekl Novinkám analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám