Hlavní obsah

V Praze je voda dražší než ve Varšavě i v Římě

Novinky, tov

Za kubík vody zaplatí lidé v Praze 85 korun, o deset korun víc, než je průměr hlavních měst zemí Evropské unie. Dražší voda než v Praze je jen v metropolích západní a severní Evropy, nejméně stojí v bulharské Sofii. V Česku voda zdražuje dvakrát rychleji než v EU. Vyplývá to ze srovnání, které ve středu zveřejnila mezinárodní poradenská společnost EY.

Foto: David Ryneš, Novinky

Cena kubíku vody v evropských metropolích

Článek

V žebříčku evropských metropolí podle ceny vodného a stočného patří Praze podle analýzy deváté místo. Studie srovnává ceny ve 24 metropolích zemí EU, chybí údaje za Amsterdam, Lublaň, Lucemburk a Valettu (Malta).

Praha je z pohledu ceny vodného a stočného s 85 korunami za metr krychlový nejdražší metropolí visegrádské čtyřky. Obyvatelé Bratislavy za každý krychlový metr v přepočtu dají 60 Kč, v maďarské Budapešti je to dokonce jen 54 Kč. Varšava pak platí o 9 korun méně, 76 korun. Levnější než v Praze je voda i například v italské metropoli Římě.

Ve městech západní Evropy, v Londýně či Paříži, ale i ve Vídni či Berlíně platí lidé za vodu o desítky korun víc, průměr je kolem stokoruny. V těchto zemích mají ovšem také výrazně vyšší platy.

Nejdražší je voda v dánské Kodani (148 korun), tam za ni platí téměř dvojnásobek toho, co obyvatelé Prahy. Naopak v Sofii, hlavním městě Bulharska, je cena za metr krychlový vody proti české metropoli méně než třetinová (24,5 koruny).

Zdražuje rychleji než na Západě

Cena vody v celé ČR v uplynulých deseti letech vzrostla o téměř 85 procent, což je dvojnásobek průměru růst cen v EU. Přesto však v řadě zemí EU roste cena vody ještě rychlejším tempem než u nás, například v Itálii nebo Litvě. Nejvíc, až na trojnásobek, vzrostla cena v Rumunsku.

„Podobný vývoj jako u nás lze sledovat i v Chorvatsku, kde je oproti roku 2005 nyní voda dražší o 84 procent. Na Slovensku je růst cen v tomto odvětví pozvolnější, když cena je vyšší o 51 procent. V západních zemích k tak rychlému růstu jako ve střední a východní Evropě již nedochází, například ve Francii je voda v porovnání s rokem 2005 dražší o 30 procent a v Německu dokonce jen o 15 procent,“ říká Petr Knap, partner podnikového poradenství společnosti EY.

Foto: David Ryneš, Novinky

Ceny vodného a stočného v krajích (údaje z dubna a května 2015)

Ekonomové i vodohospodáři přitom očekávají, že voda v Česku bude dál zdražovat kvůli nutným investicím například do čističek i plánům ministerstva životního prostředí zvyšovat poplatky za odběr podzemních i povrchových vod.

Není pravda, že nešetříme vodou

I přes stále poměrně příznivé ceny Češi s vodou v porovnání s ostatními Evropany výrazně šetří. Jako jedni z mála se totiž naučili hojně využívat úsporná vodovodní zařízení.

Nejvíc proteče kohoutkem Pražanům, až 106 litrů na osobu a den. Naopak v regionech spotřeba klesá až na 76 litrů pro Pardubicko nebo 78 litrů pro Královéhradecký kraj a Vysočinu.

O něco nižší spotřebu vody než v Česku tak mají jen pobaltské státy, zejména Litva a Estonsko, uvádí studie.

„Paradoxem je, že v těchto zemích je voda ještě levnější než u nás, Ve Vilniusu platí za vodu 45 korun za metr krychlový, v Tallinnu 57 korun. Češi s vodou šetří. Důvodem může být také pocit, že voda je drahá a bude stále dražší. Bohužel další šetření bude ohrožovat technologické fungování dodávek vody, protože již dnes klesá v mnoha lokalitách objem dodané vody na technologická minima,“ uvedl Antonín Raizl z EY.

Anketa

Přiměly vás ceny za vodné k tomu, že s vodou šetříte?
Ano
90,6 %
Ne
9,4 %
Celkem hlasovalo 3508 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

V Praze letos už podruhé zdraží voda

V Praze opět zdraží voda, lidé za ni zaplatí 85,18 koruny za metr krychlový. Naposledy cena vodného a stočného stoupla od letošního ledna na současných 79...

Výběr článků

Načítám