Hlavní obsah

Tesco se po miliardových ztrátách dokázalo vrátit opět k zisku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Největší britský maloobchodní řetězec Tesco se za poslední rok vrátil k zisku, a nechal tak za sebou hlubokou ztrátu z minulého období. V Česku tržby společnosti stouply o 1,7 miliardy na 42,5 miliardy korun.

Foto: Toby Melville, Reuters

Logo supermarketu Tesco v Londýně

Článek

Skupina, která působí i na českém trhu, učinila za poslední rok „značný pokrok”, řekl ke středečním výsledkům její šéf Dave Lewis.

Zisk před zdaněním za finanční rok 2015/2016 dosáhl 162 miliónů liber (5,5 miliardy korun). V předešlém roce společnost utrpěla v důsledku odpisů nemovitého majetku hrubou ztrátu ve výši 6,4 miliardy liber, která byla nejhorším výsledkem v její téměř stoleté historii. Tržby řetězce zůstaly beze změny na sumě 48,4 miliardy liber. Finanční rok skončil 27. února.

Foto: Toby Melville, Reuters

Generální ředitel Teska Dave Lewis na tiskové konferenci v Londýně

Firma, která se v posledních letech potýkala s účetním skandálem a odlivem zákazníků, pod novým ředitelem přistoupila ke škrtům a zavřela desítky prodejen v Británii i v Evropě. V Česku Tesco zavřelo hypermarket v Ústí nad Labem, sedm menších obchodů na Moravě a 28 obchodů sítě Žabka, kterou řetězec vlastní.

Loni se především ve slovenském tisku objevily spekulace, že se Tesco chystá úplně odejít z několika zemí střední a východní Evropy.

Tržby v Česku rostou

V České republice pak celkové tržby bez DPH stouply v domácí měně na 42,5 miliardy Kč ze 40,8 miliardy Kč v roce 2014/2015. Údaje o zisku v samotné ČR firma ještě nezveřejnila.

Tesco je třetím největším maloobchodním prodejcem na světě, od roku 1996 působí rovněž na českém trhu. V současnosti má v Česku více než dvě stovky obchodů a sedm obchodních center a zaměstnává téměř 14 tisíc lidí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám