Hlavní obsah

Český průmysl zrychlil růst, hlavně zásluhou automobilek

Aktualizováno

Průmyslová výroba v České republice v únoru zrychlila meziroční růst na 5,6 procenta z lednového revidovaného růstu 1,3 procenta. Proti lednu ale očištěná průmyslová produkce klesla a nových zakázek meziročně přibylo jen o půl procenta. Výsledky ve čtvrtek zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: Jan Kočvara, Novinky

Průmyslová výroba

Článek

"Po očištění od sezónních vlivů (včetně vlivu počtu pracovních dnů) byla průmyslová produkce meziměsíčně nižší o 0,9 procenta," uvedli statistici.

Meziroční růst průmyslu se vrátil k úrovni z loňského listopadu. Nejvíce k němu přispěla výroba vozidel, která se zvýšila téměř o pětinu. O desetinu vzrostla kovodělná výroba, o 6,4 procenta produkce elektrických zařízení. Pokles statistici zaznamenali v energetice a chemickém průmyslu.

K půlprocentnímu růstu nových zakázek přispělo zvýšení objednávek ze zahraničí o 1,1 procenta, tuzemské zakázky naopak klesly o 0,9 procenta. K meziročnímu růstu nových zakázek nejvíce přispěly výroba vozidel, kovodělný průmysl a produkce elektrických zařízení. Objednávky klesly v hutním a chemickém průmyslu.

„Tuzemskému průmyslu se dařilo i v únoru a opět především díky výborným výsledkům automobilek,” řekl ekonom ČSOB Petr Dufek. Současně ale upozornil na to, že s výjimkou aut klesá objem nových zakázek.

„Na vině je především – nikoli překvapivý – útlum poptávky po produkci výrobců kovů a chemie. Se zvolněním dynamiky nových zakázek však pro letošní rok počítáme, protože udržet tak silné tempo, jaké jsme viděli v loňském roce, je s ohledem na rozsah oživení evropské ekonomiky přece jen nereálné,” dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám