Hlavní obsah

V Evropě vzniká největší burza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Spojením Deutsche Börse a provozovatele londýnské burzy London Stock Exchange (LSE), na němž se obě společnosti dohodly, vznikne největší provozovatel akciových trhů v Evropě. Fúzi obou společností ve středu oznámila Deutsche Börse.

Foto: Reuters

Frankfurtská burza

Článek

Transakce v hodnotě přes 30 miliard dolarů (730 miliard Kč), kterou ještě musejí schválit regulační orgány a akcionáři, se má uskutečnit prostřednictvím výměny akcií.

Současní akcionáři Deutsche Börse by ve sloučené skupině měli získat podíl 54,4 procenta, akcionáři LSE pak zbývajících 45,6 procenta.

Firmy předpokládají, že spojení aktivit přinese roční úsporu 450 miliónů eur (12 miliard Kč). Deutsche Börse o fúzi s LSE usilovala už dříve, poslední pokus vzdala v roce 2005 kvůli tlaku ze strany svých akcionářů, kteří se obávali vysokých nákladů transakce.

Nynější dohodu o fúzi by mohly ohrozit mimo jiné konkurenční nabídky na převzetí LSE. Začátkem března signalizovala zájem o LSE společnost Intercontinental Exchange (ICE), která je majitelem newyorské akciové burzy NYSE.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám