Hlavní obsah

ECB snížila úroky na podporu ekonomiky, půjčky mohou zlevnit i v Česku

• Aktualizováno

Evropská centrální banka (ECB) ve středu nečekaně snížila základní úrokovou sazbu na nulu a depozitní sazbu srazila hlouběji do záporného pásma. Podle ekonomů by tak i v Česku mohly zlevnit lidem půjčky a firmám úvěry.

Foto: Yves Herman, Reuters

Prezident ECB Mario Draghi

Článek

Snížení základní sazby z dosavadního rekordního minima 0,05 procenta finanční trhy nečekaly. Depozitní sazbu ECB podle očekávání snížila na minus 0,4 procenta z dosavadních 0,3 procenta. Při záporné depozitní sazbě musí banky za peníze uložené u ECB platit, což by je mělo nutit k většímu poskytování půjček.

„Kroky ECB oddalují okamžik obratu měnové politiky v ČR, díky tomu by mohly klesat i střednědobé a dlouhodobé úrokové sazby na peněžním trhu a následně i klientské úvěrové sazby na ně navázané,” řekl Novinkám ekonom společnosti Deloitte David Marek.

Navýší i pumpování peněz 

ECB také rozhodla, že program nákupů dluhopisů, kterým se banka už rok snaží podpořit ekonomiku a bezúspěšně zvýšit velmi nízkou inflaci v eurozóně, se zvyšuje na 80 miliard eur měsíčně (2,2 biliónu korun) z dosavadních 60 miliard eur.

„Další tištění nových eur ze strany ECB a posléze i tištění korun ze strany ČNB při intervencích velmi pravděpodobně způsobí další zlevnění půjček, a to jak firmám, tak domácnostem,” myslí si analytik ING Jakub Seidler.

Po prohlášení ECB oslabilo euro vůči dolaru. Koruna posílila vůči euru o několik haléřů na 27,03 koruny za euro..

„Rozhodnutí ECB je pozitivní zprávou pro korunu, která by mohla po krátké pauze opět zažít výraznější příliv horkých peněz. A proto i ČNB na konci měsíce může seriózně zvažovat zavedení záporných sazeb. Druhou důležitou zprávou pro ČNB je rozhodnutí nenatahovat program kvantitativního uvolňování (nákupu dluhopisů) za březen 2017,” dodal ekonom Poštovní spořitelny Jan Bureš.

Reklama

Související články

Eurozóna se nečekaně vrátila do deflace

Eurozóna se v únoru nečekaně vrátila do deflace. Spotřebitelské ceny se meziročně snížily o 0,2 procenta, a zaznamenaly tak první pokles od loňského září. Dolů...

Výběr článků

Načítám