Hlavní obsah

Světové ekonomice hrozí vykolejení, varuje MMF

Mezinárodní měnový fond (MMF) vyzval k opatřením na podporu světové ekonomiky. Podle prvního náměstka výkonné ředitelky fondu Davida Liptona sice hospodářské oživení pokračuje, ekonomika se však nachází v citlivém období a čelí rostoucí hrozbě „vykolejení”.

Foto: © Aly Song / Reuters, Reuters

Hrozbou pro světovou ekonomiku je i zpomalení růstu Číny. Na snímku přístav v Šanghaji.

Článek

„Jsme na důležité křižovatce. Je na čase rázně podpořit hospodářskou aktivitu a postavit světovou ekonomiku na silnější základy," prohlásil Lipton na úterní konferenci americké Národní asociace podnikových ekonomů (NABE) ve Washingtonu.

Za nejnovějšími obavami o světovou ekonomiku podle něj stojí výkyvy na finančních trzích a nízké ceny komodit.

Ačkoli například česká ekonomika mimořádně roste o víc než čtyři procenta, loňský růst v celé EU dosáhl jen 1,8 procenta. Eurozóna navíc stále balancuje na hraně deflace (poklesu cen) a ekonomové spekulují, zda a kdy může opět přijít krize jako v roce 2008.

Zpomalení v Číně

Lipton rovněž upozornil, že mezi nejvíce znepokojivé známky problémů světové ekonomiky patří útlum globálního pohybu kapitálu a obchodní výměny.

Jeho obavy podle BBC podtrhují poslední slabé údaje o vývoji čínského zahraničního obchodu. Podle těch se čínský vývoz v únoru propadl o víc než čtvrtinu.

K reformám na podporu ekonomického růstu vyzval MMF největší světové ekonomiky už před únorovým jednáním G20 v Šanghaji. Mezi možnými riziky tehdy zmínil turbulence na světových trzích, propad cen ropy a geopolitické konflikty.

MMF v lednu snížil odhad letošního růstu světového ekonomiky na 3,4 procenta z dříve předpokládaných 3,6 procenta. Již tehdy přitom poukázal na výrazně slabší obchodní výměnu s Čínou i na negativní důsledky nižších cen komodit. Odhad globálního růstu pro příští rok fond snížil rovněž o 0,2 procentního bodu, a to na 3,6 procenta.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám