Hlavní obsah

Kellner se vrátil do stovky nejbohatších lidí světa

Novinky, tov

Nejbohatším Čechem zůstává podle časopisu Forbes Petr Kellner s 264 miliardami korun před Andrejem Babišem a Radovanem Vítkem. Kellner se na žebříčku vrátil mezi stovku největších boháčů světa.

Článek

Forbes odhaduje majetek vlastníka skupiny PPF Petra Kellnera na 10,6 miliardy dolarů (264 miliardy korun). V žebříčku světových miliardářů se tak umístil na 96. místě, a výrazně si tak polepšil oproti loňskému 160. místu. Jeho majetek oproti loňsku stoupl o 54,6 miliardy korun.

„Petr Kellner se kromě růstu akcií v telekomunikacích zaměřuje na expanzi svého splátkového Home Creditu, jejž dříve táhl dolů ruský trh zasažený tamní krizí. Loni na sklonku roku ale poprvé v historii firmy objem nových úvěrů získaných v Asii a především v Číně, kde Home Credit rychle expanduje, překonal Rusko, a negativní vliv ruského trhu se tak pomalu vytrácí,” píše Forbes.

11 nejbohatších lidí světa
1. Bill Gates, 75 mld. USD, Microsoft/IT
2. Amancio Ortega, 67 mld. USD, Zara/oděvy
3. Warren Buffett, 60,8 mld. USD, Berkshire Hathaway/investice
4. Carlos Slim Helú s rodinou, 50 mld. USD, América Móvil
5. Jeff Bezos, 45,2 mld. USD, Amazon.com/obchod
6. Mark Zuckerberg, 44,6 mld. USD, Facebook/social media
7. Larry Ellison, 43,6 mld. USD, Oracle/IT
8. Michael Bloomberg 40 mld. USD, Bloomberg LP/média
9. Charles Koch, 39,6 mld. USD, různé/investice
10. David Koch, 39,6 mld. USD, různé/investice
11. Liliane Bettencourt, 36,1. mld USD, L’Oréal
Žebříček Forbes

Akcie, které nejbohatšímu Čechovi pomohly, naopak většinu světových miliardářů na žebříčku táhly dolů. Své umístění si zachovali přes pokles majetku pouze Bill Gates a investor Warren Buffett. Naopak se do první desítky poprvé dostali zástupci nové ekonomiky: šéf a spolumajitel internetového obchodu Amazon Jeff Bezos skončil na pátém místě a zakladatel Facebooku Mark Zuckerberg je šestý.

Češi mezi nejbohatšími
1. Petr Kellner, 10,6, mld. USD 96. místo, PPF/finance
2. Andrej Babiš, 2,5 mld. USD, 688. místo, Agrofert/chemie a zemědělství
3. Radovan Vítek, 1,9 mld. USD, 959. místo, CPI PG/reality
4. Karel Komárek, 1,6 mld. USD, 1121. místo, KKCG/energetika a loterie
5. Pavel Tykač, 1,2 mld. USD, 1476. místo, Czech Coal/energetika
Žebříček Forbes

Nejbohatším člověkem se v jubilejním třicátém ročníku stal posedmnácté zakladatel Microsoftu Bill Gates, přičemž Čechů se na žebříček dostalo pět. Druhý nejbohatší Andrej Babiš, majitel Agrofertu a současně český ministr financí, je na 688. místě s 2,5 miliardy dolarů. Odhad jeho majetku nechal Forbes beze změny.

Související téma:

Majetek realitního magnáta Radovana Vítka se podle časopisu zvýšil o sto miliónů dolarů na 1,9 miliardy dolarů především díky rostoucím příjmům z pronájmu nemovitostí skupiny CPI. Jmění Pavla Tykače, který stojí za skupinou Czech Coal, stouplo na 1,2 miliardy dolarů. Naproti tomu hodnota majetku Karla Komárka (KKCG, vlastní také loterijní firmu Sazka) proti loňsku klesla o sto miliónů na 1,6 miliardy dolarů.

Reklama

Výběr článků

Načítám