Hlavní obsah

Bakala opouští potápějící se uhelnou firmu NWR. Vykázala ztrátu šest miliard

Aktualizováno

Skupina CERCL, v níž má polovinu podnikatel Zdeněk Bakala a která je většinovým akcionářem těžební společnosti New World Resources (NWR), se rozhodla z uhelné firmy odejít. NWR ve středu uvedla, že CERCL Mining Holdings převede svůj podíl na ostatní akcionáře NWR, aby usnadnila restrukturalizaci majitele černouhelných dolů OKD, který se kvůli propadu světových cen uhlí potýká s těžkými problémy.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zdeněk Bakala

Článek

Z představenstva NWR v této souvislosti odchází podnikatel Peter Kadas, který je Bakalovým partnerem. Odchází rovněž investiční bankéř Charles Harman, který po Bakalově odchodu z vedení firmy zaujal jeho místo.

„CERCL se dohodla se společností (NWR), že převede všechny své akcie bezplatně na společnost, aby usnadnila proces restrukturalizace tím, že se sníží počet akcionářů zapojených do jednání a realizace dohod,” uvedla NWR.

Novým většinovým vlastníkem NWR se stala skupina Ad Hoc Group (AHG), jež sdružuje tři britské investiční společnosti. Má 60 procent hlasovacích práv. AHG uvedla, že nadále hodlá podporovat OKD a spolupracovat s vládou a zainteresovanými stranami na stabilizaci podniku.

Odbory: Místo pomoci utekl

Předseda Sdružení hornických odborů OKD Jaromír Pytlík řekl, že Bakala místo pomoci firmě prostě utekl. "Jestli tady někdo získal obrovské množství peněz a teď je potřeba pomoci, tak se neutíká, a firmě se pomůže, jednoduše řečeno," řekl Pytlík.

Také podle moravskoslezského hejtmana Miroslava Nováka (ČSSD) se Bakala i ostatní akcionáři, kteří v minulosti formou dividend v hojných letech vytahovali zisky, měli zachovat jako zodpovědní vlastníci a v době krize část prostředků vložit zpět do firmy. "To je samozřejmě princip zodpovědného vlastníka. Ale asi tady nikdo není přesvědčen o tom, že pan Bakala někdy zodpovědným vlastníkem byl," řekl Novák.

Jednání o OKD

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek v úterý v České televizi řekl, že jednání státu s vedením NWR o budoucnosti OKD komplikuje mimo jiné právě složitá struktura vlastníků.

Bakala opustil představenstvo společnosti na loňské dubnové valné hromadě, nadále mu však patřil poloviční podíl ve skupině CERCL Mining, bývalé BXR Mining.

NWR ve středu oznámila své hospodářské výsledky. Loni meziročně prohloubila ztrátu na zhruba šest miliard korun (223 miliónů eur). V roce 2014 vykázala ztrátu asi 567 miliónů korun (21 miliónů eur).

Tržby firmě klesly o sedm procent na zhruba 17 miliard korun (630 miliónů eur), vyplývá z auditovaných výsledků.

Související témata:

Foto: Petr Horník, Právo

Finančník Zdeněk Bakala

Analytici podle ČTK upozorňují na to, že NWR chybí hlavně hotovost. Někteří z nich si myslí, že pokud by se firmě nepodařilo získat dodatečné peníze, vystačila by jí letos hotovost jen zhruba na dvě čtvrtletí, pak by mohl hrozit úpadek firmy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám