Hlavní obsah

Ceny ropy rostou, Rijád prý navrhl snížit těžbu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Saúdská Arábie navrhla, aby těžařské země snížily produkci ropy až o pět procent, a podpořily tak ceny suroviny na světových trzích. Řekl to ve čtvrtek ruský ministr energetiky Alexandr Novak. Cena severomořské ropy Brent po jeho prohlášení stoupla o více než osm procent a vyšplhala se na téměř 36 dolarů za barel. Později však o část zisků přišla.

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Představitelé Saúdské Arábie zatím návrh oficiálně nekomentovali. "Saúdská Arábie a země OPEC z Perského zálivu jsou ochotny spolupracovat na jakémkoliv opatření ke stabilizaci ropného trhu," řekl nicméně agentuře Reuters nejmenovaný delegát OPEC.

Saúdská Arábie je největším exportérem ropy na světě a nejvlivnějším členem kartelu OPEC.

Agentuře Bloomberg ale čtyři delegáti OPEC řekli, že o mimořádném jednání o snížení těžby neslyšeli. Novak mluvil o únoru. Pravidelné jednání OPEC má proběhnout až v červnu.

Analytička Brenda Kellyová ze společnosti London Capital Group označila za nepravděpodobné, že se navrhované snížení těžby opravdu uskuteční. "V minulosti tu byly pokusy, ze kterých nic nevzešlo," upozornila.

Írán zvyšuje produkci

Podle analytiků je snížení těžby obtížné v době, kdy výrazně zvyšuje produkci ropy Írán díky ukončení sankcí, a hrozí tak sebrat tržní podíl ostatním.

V případě Ruska by pětiprocentní snížení odpovídalo poklesu těžby o zhruba půl miliónu barelů denně. Prodej ropy a zemního plynu v Rusku zajišťuje více než polovinu příjmů státního rozpočtu.

Ceny ropy se od poloviny roku 2014 kvůli výraznému převisu nabídky nad poptávkou propadly o více než 70 procent. Tento měsíc ceny ropy sestoupily až na dvanáctiletá minima pod 30 USD za barel. Díky spekulacím o snižování těžby již ale z těchto minim stouply o zhruba 30 procent, napsala agentura Reuters. Růstu cen ropy ale krátkodobě pomohly i silné mrazy v Evropě a USA a poptávka po topném oleji.

Levná ropa způsobuje vážné problémy ropným společnostem i zemím, které jsou silně závislé na příjmech z prodeje této strategicky důležité suroviny.

Reklama

Související články

Ropa začala zdražovat kvůli mrazu

Světové ceny ropy v pátek dopoledne navázaly na čtvrteční růst, zvýšily se až o pět procent a vystoupily nad hranici 30 dolarů za barel. K růstu jim pomohlo...

Výběr článků

Načítám