Hlavní obsah

Letošní úroda je největší od vzniku ČR

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Letošní sklizeň obilí, brambor a řepky by měla být mnohem lepší, než ta loňská. Dokonce by měla překonat veškeré sklizně od vzniku České republiky, tedy od roku 1993. Není to dáno jen příznivým počasím, ale také tím, že zemědělci po loňské neúrodě oseli daleko více plochy.

Článek

Sklizeň obolí stoupne podle odhadů Českého statistického úřadu (ČSÚ)  v porovnání s loňskou úrodou o 47 procent na 7,75 miliónu tun.

U řepky se předpokládá dokonce dvojnásobný nárůst, o 128 procent, na 886 tisíc tun. Produkce brambor by měla stoupnout o 31 procent na bezmála 900 tisíc tun. Zemědělci jich sklidí téměř 25 tun na hektar. Proti roku 2003 je to o 5,9 tuny více.

"Letošní rok lze charakterizovat ve srovnání s celým obdobím od vzniku ČR jako mimořádně úrodný a u většiny druhů základních obilovin a u řepky jsou očekávány historicky, počítáno od roku 1993 nejvyšší průměrné hektarové výnosy," uvedl ve své analýze ČSÚ.

Ceny obilí klesají už teď

Na nárůst zareagovaly ceny obilovin. Potravinářská pšenice je nyní asi za 3 200 korun za tunu, na jaře až do dubna to bylo 4 300 korun za tunu. A půjde zřejmě ještě více dolů. Zemědělci ani pekaři dosud nepřipouštěli, že by v návaznosti na vysokou úrokou mohly klesnou ceny pečiva. Přebytky prý vyvezou do zahraničí, kde dostanou více peněz.

"Cena řepky vzhledem k vyšší produkci zřejmě nedosáhne loňské úrovně, po žních se prodávala kolem 7000 korun za tunu, ve světě ale tato plodina zdražuje a v tuzemsku by se v září mohla prodávat kolem 6500 korun za tunu," uvedl předseda Zemědělského svazu Miroslav Jirovský.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám