Hlavní obsah

Google doplatí v Británii na daních přes čtyři miliardy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Americký internetový gigant Google doplatí v Británii na daních 130 miliónů liber (4,6 miliardy Kč). Firma se na tomto doplatku dohodla poté, co britské daňové úřady provedly „otevřenou kontrolu” jejího účetnictví, píše server BBC.

Foto: Peter Power, Reuters

Logo Googlu v centrále v Kanadě

Článek

Google podle agentury Reuters v posledních letech čelí kritice kvůli tomu, že většinu svých evropských zisků přesunuje přes irské ústředí na Bermudy, kde z nich neplatí žádné daně.

"Budeme v Británii platit víc na daních," řekl serveru BBC šéf divize Google Europe Matt Brittin.

"Pravidla se v mezinárodním měřítku mění a britská vláda stojí v čele uplatňování těchto pravidel, takže upravíme svou zdejší činnost. Chceme zajistit, abychom platili daně ve správné výši," dodal.

Spravedlivý podíl

Společnost Google byla v Británii obviněna, že "neplatí svůj spravedlivý podíl" na daních, a kritizována kvůli složité daňové struktuře. Firma byla šest let terčem vyšetřování britských daňových úřadů.

Ačkoli patří Británie mezi její největší trhy, zaplatila v této zemi v roce 2013 na daních pouze 20,4 miliónu liber. Hodnota jejích tržeb v Británii přitom činila 3,8 miliardy liber.

Google sice trvá na tom, že nikdy neporušil zákony, dohodl se však s britskými daňovými úřady na změně účetních praktik. Výše daní podniku tak nebude záviset pouze na zisku, ale také na tržbách, napsala agentura AP.

"O způsobu zdanění nadnárodních společností se řadu let diskutuje a mezinárodní daňový systém se v důsledku toho mění. Tato dohoda tento posun odráží," uvedl mluvčí společnosti Google. Dohoda v Británii by podle AP mohla být předzvěstí podobných ujednání v dalších zemích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám