Hlavní obsah

Pražská burza se propadla na nejnižší úroveň za dva a půl roku

– Praha • Aktualizováno

Pražská burza se ve čtvrtek propadla na nejnižší úroveň za zhruba dva a půl roku. Index PX klesl o 1,76 procenta na 898,62 bodu. Níže byl naposledy v červenci 2013. Vyplývá to z údajů na webu burzy. Podle analytiků ztrácely i další evropské burzy v návaznosti na vývoj trhu v USA.

Foto: Novinky

Článek

"Evropské akciové trhy následovaly výprodej ve Spojených státech, a již od počátku obchodování se propadly do červených čísel. Povětšinou k večeru odepisovaly více než procento," popsala vývoj na burzách analytička Kristýna Zahradníková z Patria Online.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Index pražské burzy tak dále prohlubuje ztráty z minulých týdnů. Při posledním obchodování loňského roku ještě dosahoval Index PX více než 956 bodů, od začátku letošního roku ale burza postupně oslabovala. Již v minulém týdnu se index dostal na více než roční minimum, a ve čtvrtek propad ještě zrychlil.

Nejvíc ztratila Erste

Ztrácely dvě třetiny hlavních emisí pražské burzy. V největších objemech se obchodovalo jako obvykle s cennými papíry energetické firmy ČEZ, Komerční banky a bankovní skupiny Erste, které zároveň patřily k nejvýrazněji oslabujícím.

Akcie Erste ztratily 3,74 procenta na 701 korun, akcie Komerční banky 1,87 procenta na 4892 korun a akcie ČEZ 1,57 procenta na 402 korun.

Nejvýrazněji se propadly ceny akcií těžební firmy NWR a mediální skupiny CME. Cenné papíry NWR zlevnily o 11,11 procenta na 0,08 koruny a akcie CME o 6,06 procenta na 62 korun. Naopak největší posílení zaznamenala sázková společnost Fortuna, jejíž cenné papíry zdražily o 2,79 procenta na 81,1 koruny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám