Hlavní obsah

Český rozpočet skončil loni ve schodku 63 miliard

• Aktualizováno

Státní rozpočet ČR skončil loni se schodkem 62,8 miliardy korun, což je o 37,2 miliardy méně než schválených sto miliard. Na tiskové konferenci to v úterý řekl ministr financí Andrej Babiš (ANO). Jde o nejlepší výsledek hospodaření státu od roku 2008.

Foto: David Ryneš, Novinky

Článek

K výsledkům rozpočtu pomohlo podle ministerstva financí oživení ekonomiky a zlepšení práce finanční správy, které se projevilo ve větším výběru daní.

Celkové příjmy státního rozpočtu loni stouply o 100,7 miliardy na 1,235 biliónu korun. Celkové výdaje rozpočtu meziročně stouply o 85,7 miliardy na 1,297 biliónu korun.

Na dani z příjmu firem stát získal loni meziročně o 10,2 miliardy více – celkem 99,6 miliardy korun. Na dani z přidané hodnoty (DPH) rozpočet inkasoval 236,6 miliardy korun, což je meziročně o 6,4 miliardy korun více. Schválený rozpočet počítal s poklesem výběru.

Podle ministra financí není pravda, že současná vláda rychlý ekonomický růst zdědila.

„My jsme odšpuntovali ekonomiku, napumpovali jsme peníze do investic a extrémně dobře jsme čerpali evropské peníze,“ prohlásil Babiš.

Připomněl, že loni hospodaření státu pomohl také dříve neobvyklý jev, když investoři platí úrok za to, že Česku půjčují peníze koupí dluhopisů.

Babiš také dodal, že se podařilo snížit podíl státního dluhu k HDP.

Kalousek: Využili dřívějších rezerv

Podle exministra financí a šéfa TOP09 Miroslava Kalouska se ale jeho nástupci daří dosahovat tak dobrých výsledků hlavně díky rozpouštění rezerv, které vytvořily bývalé vlády.

Upozornil i na to, že čerpání dotací bylo letos mimořádné proto, že končilo programové období. „Jak je vláda schopná čerpat dotace, uvidíme v příštím roce,“ dodal Kalousek.

„Schodek rozpočtu ve výši 62,8 miliardy korun je příznivou zprávou, kterou ovšem nelze přeceňovat,“ komentuje situaci hlavní ekonom finanční skupiny Roklen Lukáš Kovanda.

Ten připomněl, že schodek byl rozpočtován při vyhlídkách výrazně slabšího hospodářského růstu, než byl ten skutečně dosažený.

„To, že reálný schodek je nižší než ten rozpočtovaný, je tedy do značné míry vlastně zcela samozřejmé a nemůže to být vydáváno za úspěch vlády. Toto stanovisko ostatně svým způsobem podporuje i prosincový nález Nejvyššího kontrolního úřadu. Ten zveřejnil stanovisko, podle něhož nebyl loňský pololetní přebytek státního rozpočtu výsledkem zlepšeného hospodaření vlády. Byl podle NKÚ naopak dán jinými faktory typu vyšších příjmů z fondů Evropské unie nebo nižšího čerpání výdajů,“ dodal ekonom.

Předloni činil schodek rozpočtu 77,8 miliardy korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám