Hlavní obsah

Čínské akcie začaly rok propadem o sedm procent. Burza přerušila obchodování

• Aktualizováno

Čínské akciové trhy se v první obchodní den tohoto roku propadly o sedm procent a obchodování s nimi bylo poté na zbytek dne přerušeno. Trh reagoval na zprávu o dalším propadu čínského průmyslového sektoru, která společně s klesající čínskou měnou prohloubila obavy o zdraví druhé největší ekonomiky světa.

Foto: David Ryneš, Novinky

Propad čínských akcií

Článek

Index CSI300, který zahrnuje největší firmy registrované na burzách v Šanghaji a Šen-čenu, se propadl o sedm procent a obchodování zakončil na 3470,41 bodu. Hlavní index Shanghai Composite ztratil 6,9 procenta na 3296,66 bodu.

Podle zahraničních agentur je to poprvé, kdy Číňané nový mechanismus pro přerušení obchodů na burze použili. Čína jej zavedla po loňských masivních výkyvech na domácích trzích, které patří k nejméně stabilním na světě.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Nová pravidla

Jakmile se index CSI 300 vychýlí o pět procent oproti závěrečné hodnotě z předešlého obchodního dne, obchodování s akciemi a opcemi se přeruší na čtvrt hodiny. Výkyv o sedm procent pak způsobí pozastavení obchodů na celý zbytek obchodní dne.

Průzkum ekonomického listu Caixin a společnosti Markit mezi nákupními manažery v pondělí ukázal, že čínský zpracovatelský sektor klesal v prosinci nepřetržitě už deset měsíců. Data podle agentury Reuters zmírnila naděje, že čínská ekonomika vstoupí do nového roku v lepší kondici.

„Čína nevstupuje do roku 2016 zrovna šťastnou nohou,” komentoval situaci hlavní ekonom finanční skupiny Roklen Lukáš Kovanda.  „Propadají se i další asijské trhy, australský, japonský, jihokorejský či indický. Po jejich otevření lze čekat také propad evropských a amerických trhů,” uvedl.

Vliv ropy

Za výprodejem akcií stojí podle agentury AP také napětí na Blízkém východě, které zvýšilo světové ceny ropy.

Saúdská Arábie, která je největším světovým dodavatelem ropy, v neděli oznámila, že přerušila diplomatické styky s Íránem. Stalo se tak v reakci na útok davu íránských demonstrantů na areál saúdského velvyslanectví v Teheránu. Útoku předcházela poprava šíitského duchovního v Saúdské Arábii, která v Íránu vyvolala protesty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám