Hlavní obsah

Správa hmotných rezerv podala v Německu žalobu kvůli Viktoriagruppe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Správa státních hmotných rezerv (SSHR) ve čtvrtek podala v Německu trestní oznámení na neznámého pachatele v kauze Viktoriagruppe. Týká se nafty, kterou má Česko ve skladech zkrachovalé společnosti v Bavorsku uloženu. Řekl mluvčí SSHR Jakub Linka. Oznámení bylo podáno na státním zastupitelství v Mnichově.

Foto: SSHR

Odvážení státní nafty ze skladů společnosti Viktoriagruppe

Článek

Česko má ve skladu zkrachovalé společnosti Viktoriagruppe v Kraillingu uloženu naftu za 1,2 miliardy korun, ke které se nemůže dostat. S insolvenčním správcem firmy se pře o její vlastnictví. Kromě nafty jde v případu i o další pohledávky, Češi celkem nárokují až 1,8 miliardy korun.

"Mohu potvrdit, že jsme v Německu na státním zastupitelství v Mnichově podali trestní oznámení na neznámého pachatele. Konkrétně jde o podezření ze spáchání trestného předseda SSHR Pavel Švagr.

"Uvědomuji si, že se nestává moc často, aby státní úřad podával trestní oznámení v zahraničí. Ale v tomto případě se některé podezřelé skutky odehrály na území Německa, proto je důležité, aby je německá policie prošetřila," dodal.

Z měření, které provedli loni v prosinci němečtí celníci, vyplývá, že ve skladu v Kraillingu schází 6,3 miliónu litrů paliva proti správnému evidenčnímu stavu. Od vyhlášení insolvence společnosti jsou zásobníky s naftou zaplombované.

Švagr minulou neděli v České televizi uvedl, že SSHR jedná v záležitosti pouze s insolvenčním správcem, protože není jasné, kdo je vlastníkem nafty. Český rozhodčí soud začátkem listopadu rozhodl, že vlastníkem akcií Viktoriagruppe je firma Cioltit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám