Hlavní obsah

Irská ekonomika roste o sedm procent, nejrychleji v EU. Česko je třetí

Irská ekonomika vzrostla ve třetím čtvrtletí v meziročním srovnání o sedm procent, oznámil ve čtvrtek irský statistický úřad. Podle dat Eurostatu tak Irsko roste nejrychleji ze zemí Evropské unie. Česko je na třetím místě za Maltou.

Foto: David Ryneš, Novinky

Nejrychleji rostoucí ekonomiky v EU

Článek

Irská ekonomika rostla nejrychleji z celé EU i loni.

Letos se podle údajů za třetí čtvrtletí na druhém místě zatím drží Malta s meziročním růstem 5,6 procenta a Česká republika s růstem o 4,5 procenta.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Eurostat tento týden zveřejnil ještě údaje o růstu tří evropských zemí, které nejsou členy EU – Islandu, Norska a Švýcarska. Z nich si nejlépe vede Norsko, roste meziročně o 3,1 procenta.

Irsko se z krize zotavilo

Irská vláda ještě v dubnu odhadovala, že v letošním roce se bude ekonomický růst pohybovat kolem čtyř procent po expanzi o 5,2 procenta loni. V září ale ministr financí Michael Noonan předpověděl celoroční nárůst o nejméně šest procent. Ve čtvrtek ministr pro veřejné výdaje Brendan Howlin agentuře Reuters řekl, že letošní růst může překročit sedm procent.

Irsko po krachu realitní bubliny a kolapsu svých největších bank dostalo v roce 2010 od EU a Mezinárodního měnového fondu (MMF) záchranný program v sumě 85 miliard eur (2,3 biliónu Kč). Země plnila všechna opatření, která po ní věřitelé požadovali, takže už o tři roky později mezinárodní záchranný program ukončila a vrátila se úspěšně na kapitálové trhy.

V letech 2008 až 2010 se ekonomika Irska propadla o více než deset procent, loni už ale po několika letech stagnace zaznamenala výrazné oživení a rostla téměř o pět procent.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám