Hlavní obsah

Průmysl v Česku přidal na tempu, výroba aut roste o pětinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Český průmysl v říjnu zrychlil meziroční růst na 3,8 procenta po zářijovém revidovaném zvýšení o procento. K růstu přispěl opět hlavně automobilový průmysl, klesla výroba elektřiny, uvedl v pondělí Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: David Ryneš, Novinky

Průmyslová výroba

Článek

Ve srovnání s předchozím měsícem byla průmyslová výroba po vyloučení sezónních vlivů vyšší o 1,5 procenta. Hodnota nových zakázek meziročně vzrostla o 6,5 procenta, výrazněji rostla u zahraničních zakázek. Říjnové tržby průmyslových podniků se zvýšily o dvě procenta.

Automobilový průmysl v říjnu meziročně vzrostl o 19 procent. Vedle něj k růstu přispěla také výroba gumy, plastů a elektrických zařízení. Výroba v energetice se snížila o 12,6 procenta, pokles tedy zpomalil ze zářijových 18,6 procenta. Chemický průmysl klesl o 21 procent.

„Česká republika stále potvrzuje postavení nejprůmyslovější ekonomiky Evropské unie. Takřka pětinový meziroční nárůst výroby v segmentu motorových vozidel a zároveň i v segmentu ostatních dopravních prostředků – což jsou například železniční lokomotivy a vozový park – je svojí razancí vskutku ojedinělý” řekl hlavní ekonom skupiny Roklen Lukáš Kovanda.

Průmyslové podniky v říjnu nabíraly nové pracovníky. Ve firmách s 50 a více zaměstnanci se jejich počet zvýšil proti loňsku o 3,6 procenta. Průměrná hrubá měsíční mzda meziročně vzrostla o 2,5 procenta na 28 337 korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám