Hlavní obsah

Ministerstvo varuje před závadným peelingem a stylingovým gelem

Ministerstvo zdravotnictví varuje spotřebitele před dvěma rizikovými drogistickými výrobky. Jde o pleťový peeling Rajeunissant Visage a stylingový gel Berrywell kreativkönig. Oba výrobky obsahují látku isobutylparaben, jejíž využití v kosmetických přípravcích je zakázané.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

Omlazující pleťový peeling Rajeunissant Visage španělského výrobce Salerm Cosmetica se prodává v černé plastové tubě o objemu 200 mililitrů s černým plastovým uzávěrem.

Kontrolovaný výrobek byl označen číslem šarže L009111 04/14. Stylingový gel Berrywell kreativkönig od německé firmy Titania Fabrik má podobu průhledné plastové tuby s objemem 101 mililitrů a oranžovým uzávěrem. Označen byl šarží 130460014.

Podle údajů na svém obalu obsahují oba výrobky sloučeninu isobutylparaben. Kosmetiku s touto látkou nelze podle Vědeckého výboru pro bezpečnost spotřebitele považovat za bezpečnou.

Isobutylparaben patří do skupiny parabenů, z níž je některé možné v kosmetice používat. Tento konkrétně byl ale zakázán, protože nebylo vyloučeno, že způsobuje například alergické reakce.

Anketa

Čtete složení kosmetických přípravků?
ano
46,6 %
jen někdy
22,3 %
ne
31,1 %
Celkem hlasovalo 103 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám