Hlavní obsah

Nebuďte kreativní, vzkázal Babiš koaličním poslancům kvůli hazardu

Právo, Martin Procházka

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) doufá, že nový zákon o hazardu, který má platit od roku 2017, projde ve Sněmovně bez výrazných pozměňovacích návrhů koaličních poslanců.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Ilustrační foto

Článek

Minulý týden kvůli tomu poslal premiéru Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD) a místopředsedovi vlády Pavlu Bělobrádkovi (KDU-ČSL) dopis, v němž žádá, aby koaliční poslanci nepodávali pozměňovací návrhy, které by mohly výrazně měnit nový zákon o hazardu.

„Je důležité, aby koaliční poslanci nebyli kreativní v dalších návrzích, které by ohrozily vstup zákona v platnost od roku 2017,“ řekl ve středu Babiš na konferenci Hazardní hry v ČR a jejich regulace.

„Když nebudeme hlasovat podle koaliční smlouvy, tak to dopadne asi tak jako v Praze,“ řekl ministr v narážce na nedávný rozpad koalice na pražském magistrátu. [celá zpráva]

Návrh zákona, který mimo jiné zvyšuje odvody z hazardu ze současných 20 procent na 25, 30 a 35 procent podle společenské nebezpečnosti, je podle něho jednou z klíčových priorit vlády a koaliční smlouvy. Podle zástupce Evropské komise Harrieho Temminka hrozí, že pokud by byly v parlamentu navrženy zásadní změny, musela by jej vláda znovu poslat do Bruselu k notifikaci, což by jeho vstoupení v platnost mohlo výrazně zdržet. Ve Sněmovně je zákon stále v prvním čtení.

Rozpočtový výbor vládní návrh podpořil

Náměstek ministra financí Ondřej Závodský uvedl, že doufá, že by zákon mohl být schválen do začátku května příštího roku. Rovněž řekl, že novým zákonem o hazardu je ohroženo asi 3000 až 3500 pracovních míst ze současných asi 15 000 v této oblasti.

Vyšší zdanění hazardu od příštího roku sazbami 23 a 28 procent místo nynějších dvaceti Sněmovna pravděpodobně schválí. Denní poplatek za hrací automat by měl podle novely vzrůst ze současných 55 na 80 korun. Rozpočtový výbor ve středu doporučil upravit rozdělení odvodů z automatů mezi stát a obce. Poslanci by měli o podobě normy rozhodnout v pátek.

Výbor podpořil za souhlasu ministerstva financí pozměňovací návrh Václava Votavy (ČSSD), podle kterého by obcím připadlo z odvodů 63 procent a státu 37 procent. Vláda navrhuje poměr 60 ku 40 místo nynějších 80 procent pro obce a dvacet procent pro stát.

Jiné změny by Sněmovna schválit podle doporučení výboru neměla. Občanští demokraté asi neuspějí s požadavkem zavést tři sazby daně, 21 procent pro loterie, 22 procent pro kurzové sázky a 30 procent pro hrací automaty, a Úsvit se sazbami 21, 22 a 28 procent. Sněmovna odmítla další návrhy ODS na rozdělení výnosů mezi stát a obce, které by byly pro obce výhodnější.

Bez podpory výboru zůstala snaha Úsvitu uzákonit od dubna zákaz takzvaných kvízomatů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám