Hlavní obsah

Růst průmyslu se v září téměř zastavil, i kvůli odstávce elektráren

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Průmyslová výroba v Česku v září oproti stejnému měsíci loni stoupla o 0,6 procenta po srpnových 6,3 procenta. Jde o nejpomalejší růst za deset měsíců. Na zářijovém vývoji se negativně odrazily odstávky výroby elektřiny, uvedl v pátek Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: Jan Kočvara, Novinky

Průmyslová výroba

Článek

Letošní září mělo ve srovnání se stejným měsícem předchozího roku o jeden pracovní den méně, po očištění o tento vliv průmyslová výroba rostla o 3,1 procenta.

Tahounem průmyslu byla opět výroba aut a přívěsů, která meziročně rostla o téměř deset procent. U ostatních dopravních prostředků ale došlo k poklesu o téměř 13 procent.

Výroba v chemickém průmyslu klesla o 18,7 procenta, částečně i v důsledku následků srpnového výbuchu a požáru v areálu chemického závodu Unipetrol v Litvínově.

Odstaveny byly v září na několik dní bloky elektráren Temelín i Dukovany.

Slabší vyhlídky

„Zářijová data z průmyslu lze hodnotit jako zklamání. Ani po kalendářní úpravě nelze růst o 3,1 procenta ocenit pozitivně. V září rostla průmyslová výroba nejpomaleji v letošním roce. Výjimkou jsou v tomto směru nové zakázky, na základě kterých lze usuzovat, že průmysl sice v závěru letošního roku poroste, avšak zdaleka ne tak rychle jako v první polovině,“ uvedl analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák.

Na zpomalení průmyslu v dalších měsících podle něj ukazuje i pokles indexu důvěry mezi průmyslovými podniky a zpomalení německého průmyslu. „Otazníků pro příští rok tak jednoznačně přibývá,“ dodal Novák.

Průměrný počet zaměstnanců v podnicích s 50 a více zaměstnanci v průmyslu se v září  meziročně zvýšil o 3,2 procenta. Průměrná hrubá měsíční nominální mzda těchto zaměstnanců stoupla o 3,9 procenta na 27 435 korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám