Hlavní obsah

Deutsche Bank zaplatí šestimiliardovou pokutu za porušování sankcí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Největší německá banka Deutsche Bank zaplatí ve Spojených státech pokutu ve výši 258 miliónů dolarů (6,4 miliardy Kč). Ukončí tak obvinění, že jménem svých klientů prováděla obchody v zemích jako je Sýrie a Írán, na které USA uvalily sankce. Oznámila to americká centrální banka (Fed) a oddělení finančních služeb (DFS) státu New York.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Centrála Deutsche Bank

Článek

Banka podle newyorského regulátora uskutečnila mezi lety 1999 a 2006 zúčtovací transakce v objemu 10,9 miliardy dolarů, při kterých se uchýlila k "netransparentním metodám a praktikám", aby zabránila jejich pečlivému přezkoumání. Transakce se uskutečnily jménem súdánských, íránských, barmských, libyjských a syrských klientů, uvedl také americký úřad. Zahraniční pracovníci banky podle vyšetřovatelů odebrali některé informace umožňující identifikaci, než dolarové platby předali americké odnoži k zúčtování.

Dohoda s americkými úřady zároveň předvídá, že Deutsche Bank propustí šest zaměstnanců, třem dalším zakáže provádět úkony týkající se amerických operací a najme si nezávislého kontrolora. Oněmi šesti zaměstnanci jsou dva viceprezidenti, dva ředitelé a dva výkonní ředitelé, napsala agentura AP.

"Toto chování před několika lety ustalo a my jsme od té doby ukončili veškerý obchod se stranami ze zúčastněných zemí," uvedla podle agentury Reuters mluvčí Deutsche Bank v prohlášení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám